Izvor: BSC Happy
10.03.2023 u 17:07
0

PRETI LI NAM GLAD? Egipat se povlači iz sporazuma o žitu

Egipat se povlači iz sporazuma UN o žitu, starog više decenija, što je drugim potpisnicama ostavilo prostor da učine isto.

Egipat je još od nastanka civilizacije bio teritorija prebogata resursima, pa i plodnim zemljištem u dolini reke Nil. Proizvodnja pšenica je bila jedna od glavnih delatnosti ljudi koji su živeli na tom prostoru.

Rimska imperija je upravo, pored Sicilije, držala čvrstom rukom i Egipat kako bi svoju teriotoriju uspevala da snabdeva žitom, kog je u na prostoru Egipta bilo u izobilju. Danas je država Egipat jedan od najvećih svetskih uvoznika pšenice, a povlačenje iz multinacionalne konvencije o trgovini žitom, usledilo je nakon perioda previranja na tržištima žitarica povezanih sa ratom u Ukrajini.

RUSIJA I EGIPAT UDRUŽUJU SNAGE: Lavrov naglašava da se zalažu za pokretanje pregovora između Palestine i Izraela

Rat u Ukrajini poremetio je kupovinu pšenice, a zvanični Kairo je vodio pregovore za mnogim zemljama, uključujući i Indiju, u trenucima kada nije uspevao da snabdeva, upravo zbog rata, svoje tržište oko Crnog mora.

Zbog svih tih okolnosti egipatska vlada je povećala uvoz žita, a njenim ministarstvima je naloženo da obuzdaju nebitnu potrošnju do kraja fiskalne godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter