Izvor: objektiv.rs
31.10.2023 u 15:21
0

PRETNJE: Hiljade Avganistanaca napuštaju Pakistan

Talibanska vlada u Kabulu osudila je tu meru kao „maltretiranje“.

Više od 10.000 avganistanskih migranata koji žive u Pakistanu pohrlili su danas na granicu s Avganistanom, uoči datuma kada im ističe rok koji su im dale pakistanske vlasti da napuste zemlju ili da rizikuju da budu uhapšeni i proterani.

Pakistanska vlada dala je rok do 1. novembra osobama bez dokumenata koje žive na pakistanskoj teritoriji, uglavnom Avganistanaca kojih po proceni ima 1,7 miliona, da sami napuste zemlju ili će biti proterani.

RAT NA BLISKOM ISTOKU: Ubijen komandant Hamasa odgovoran za napad na kibuc, u Gazi poginulo više od 8.500 ljudi

Vlada je upozorila da će od sutra Avganistanci bez regularnih papira biti uhapšeni, prebačeni u pritvorne centre na nekoliko dana i zatim proterani u Avganisstan.

Talibanska vlada u Kabulu osudila je tu meru kao „maltretiranje“.

„Hiljade avganistanskih izbeglica čekaju u redu u vozilima, kamionima i njihov broj nastavlja da raste“, rekao je danas za Frans pres visoki zvaničnik pakistanske vlade na graničnom prelazu Torkham, glavnom tranzitnom punktu između dve zemlje.

On je rekao da je više od 10.000 izbeglica stiglo na taj punkt od jutros.

Ukupno je više od 100.000 avganistanskih migranata već se vratilo u Avganistan od kada je pakistanska vlada objavila taj plan početkom oktobra, rekao je isti izvor.

Većina Avganistanaca se vraćaju u zemlju preko Torkhama na severozapadu, u pakistanskoj provinciji Kajber Pahktunkva, gde uglavnom žive.

Lokalna policija je navela da još nisu počeli sa hapšenjima.

Međutim u Karačiju na jugu zemlje avganitanske izbeglice kažu da su već više dana podvrgnuti racijama, maltretiranjima ili iznudom.

Advokati i aktivisti osudili su represiju bez presedana i tražili od pakistanske vlade da omogući više vremena tim migrantima, od kojih neki žive decenijama u Pakistanu ili su tu čak rođeni, da napuste zemlju dostojanstveno.

„Pakistanska vlada pribegava pretnjama, lošem tretmanu u stavjanju u pritvor da primora avganistanske tražioce azila bez legalnog statusa da se vrate u Avganistan ili rizkuju da budu proterani“, saopštio je danas Hjuman rajts voč (HRW).

Ta organizacija za odbranu ljudskih prava dodala je da situacija u Avganistanu ostaje opasna za mnoge od tih judi koji su pobegli, i ako budu proterani biće izloženi velikim bezbednosnim rizicima.

Milioni Avganistanaca došli su u Pakistan tokom decenja rata, zbog čega je ta zemlja jedna od zemalja sa najviše izbeglica na svetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter