Izvor: RT
16.07.2023 u 17:56
0

PUTIN POTPISAO DEKRET: NACIONALIZACIJA IMOVINE STRANIH KOMPANIJA

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se uvodi privremena državna kontrola imovine stranih preduzeća koja proizvode prehrambene proizvode

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se uvodi privremena državna kontrola imovine stranih preduzeća koja proizvode prehrambene proizvode.

Deonice kompanija „Danone Rusija“ i „Baltika“ koje se nakaze u stranom vlasništvu privremeno su prebačene Saveznoj agenciji za upravljanje imovinom, nakon što je ruski predsednik potpisao dekret, prenose „RIA Novosti“.

„AKO IM AMERIKA KAŽE OBESITE SE, OBESIĆE SE“: PUTIN ismejao EVROPSKE LIDERE

Deonice kompanije „Danone Rusija“ nalaze se u vlasništvu francuskog prehrambenog giganta „Danone“, dok se „Baltika“ nalazi u vlasništvu švedske podružnice danskog „Karlberga“.

„Danone“ je u oktobru najavio da će se odreći kontrole nad proizvodnjom mlečnih proizvoda u Rusiji – u zamenu za očuvanje 25 odsto vlasničkog udela i mesto u izvršnom odboru kompanije.

Očekivalo se da bi taj proces mogao da traje više meseci, ali je u junu 2023. godine postalo jasno da on neće biti okončan pre iduće godine.

POKAJALI SE ALI KASNO: ZAPADNJAČKIM PLAĆENICIMA se sručila RUSKA KIŠA ČELIKA NA GLAVU- VOZILO IM SE RASPALO KAO IGRAČKA (VIDEO)

Ljudi upoznati sa detaljima pregovora tvrde da je „Danone“ namerno odugovlačio sa postizanjem končanog sporazuma, zato što ta kompanije ne želi da napusti rusko tržište, pišu „RIA Novosti“.

„Danone“ u Rusiji poseduje 13 fabrika, u kojima je zaposleno oko 7.200 zaposlenih i koje toj kompaniji donose oko pet odsto ukupnih godišnjih prihoda.

Danski proizvođač piva „Karlsberg“ je u martu prošle godine najavio da će obustaviti ulaganja u Rusiju, da bi kasnije istog meseca objavio da planira i prodaju svoje imovine u toj zemlji.

„Karlsberg“ je u junu prošle godine saopštio da da je pronašao novog investitora za „Baltiku“, ali je ta kompanija nastavila da upravlja poslovanjem preduzeća u Rusiji tok sporazum ne bude zaključen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter