Izvor:
11.03.2024 u 08:10
0

PVO ZA NJU NEMA REŠENJE: „Ovo je pakao!“ Rusija u tajnosti razvila novu bombu razara sve pred sobom

Rusija je počela da koristi moćnu vazdušnu bombu koja je desetkovala ukrajinsku odbranu i poremetila ravnotežu na linijama fronta. To je urađeno tako što je osnovno oružje iz sovjetskog doba pretvoreno u kliznu bombu koja može da izazove krater širok petnaest metara.

U pitanju je bomba FAB-1500, u suštini oružje od 1,5 tone od kojeg se skoro polovina sastoji od eksploziva. Lansiraju je borbeni avioni sa udaljenosti od 60-70 kilometara, što je van dometa mnogih ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane (PVO).

Nedavni video snimci sa borbenih linija u regionu Donjecka ilustruju ogromnu snagu ovih bombi koje su pogađale termoelektrane, fabrike i kule – mesta sa kojih Ukrajinci koordiniraju svoju odbranu.

„Ovo je pakao“

FAB-1500 je usmeren ka meti pomoću sistema za navođenje i iskačućih krila koja omogućavaju da klizi ka cilju. Džozef Trevitik, koji je pisao o razvoju bombe za „TheWarZone“, kaže da one „nude novu i daleko destruktivniju opciju za napade za mnoge ruske taktičke avione koji takođe pomažu pilotima da se drže dalje od neprijateljske odbrane“.

Jedan vojnik ukrajinske 46. odvojene aeromobilne brigade rekao je za CNN da „Rusi koriste nova sredstva“.

„Ranije smo bili granatirani samo artiljerijom. Sada su Rusi agresivnije zauzeli grad i počeli da koriste nova sredstva, posebno FAB-1500. Zašto koriste FAB-1500? Zato što je šteta koju nanosi veoma ozbiljna. Ako preživite, zagarantovano ćete imati kontuziju. To stvara veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to da izdrže. Iako su do sada manje-više navikli na FAB-500, FAB-1500 je pakao“, rekao je on.

Upotreba FAB bombi postala je ključni element u ruskoj ofanzivi u regionu Donjecka, posebno u uništavaju ukrajinske odbrane u i oko Avdejevke, koja je pala u februaru.

„Uoči i tokom bitke kod Avdejevke na stotine vazdušnih bombi su lansirane u roku od nekoliko dana. U pravcu Avdijevke upotrebljeno ih je 250 samo za 48 sati“, rekao je Jurij Ihnat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Moćne karakteristike

FAB-1500 je najmoćnija u porodici „glupih bombi“ iz sovjetske ere koja se sada konvertuje u fabrici u blizini Moskve u jeftinu, ali moćnu verziju projektila.

Dakle, Rusi imaju tešku vatrenu moć koju mogu primeniti na fiksnu odbranu, povećavajući ukrajinske žrtve.

„Ovo nije jeftina ili brza transformacija, ali je ipak mnogo manje od milion dolara koji koštaju projektili. To je sitnica u poređenju sa projektilom“, objašnjava Ihnat.

Ruski vojni blogeri počeli su da pominju ovo oružje prošlog septembra kada se testirala njegova preciznost. Telegramski kanal „Fighterbomber“ je primetio da je „posle mnogo meseci pokušaja i grešaka“ FAB-1500 „tačno“ pogodio svoj „borbeni cilj“ po prvi put.

„Fighterbomber“, koji je blizak ruskoj vojsci i ima skoro pola miliona pretplatnika, tvrdi da je novorazvijeni komplet povećao domet bombi.U roku od nekoliko nedelja, ukrajinski i ruski izvori govorili su o upotrebi masivne bombe u Hersonu na jugu i Harkovu na severu.

https://happytv.rs/svet/papo-ne-daj-se-vasingtonu-ne-predaj-se-zaharova-podrzala-papu-nakon-izjave-da-ukrajina-mora-dici-belu-zastavu-poslala-mu-samo-jednu-poruku/718169/

Zatim, u januaru, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je viđen kako obilazi fabriku „JSC Tactical Missiles Corporation“, što je veliki proizvođač oružja u moskovskoj oblasti, gde su mu pokazana krila za bombu. Prema video snimku Ministarstva odbrane, kompanija je rekla da je razvila „visoko preciznu“ municiju koja pretvara stare bombe sa slobodnim padom u oružje koje će kliziti do cilja.Direktor fabrike je ponosno izvestio Šojgua da je produktivnost porasla za 40 odsto.

Ukrajinci razvijaju PVO

„Naša protivvazdušna odbrana postaje jača, ali još uvek nemamo dovoljno. Njihov cilj nije samo da pogode frontove, već i vođene klizne bombe lete dalje iza naših branilaca da pogode pozadinska komandna mesta, zalihe, municiju i tako dalje. Bombarderi jurišne avijacije Su-35 i Su-34 se ne približavaju tako blizu koliko bi želeli. Ipak, da smo imali protivvazdušnu odbranu dugog dometa, mogli bismo da oborimo ove avione dalje sa naših linija fronta“, naglasio je Ihnat.

Razvoj kliznih bombi dao je Rusima način da efikasnije koriste svoje taktičke vazdušne snage nakon njihove ograničene uloge u prvoj fazi rata. Američki Patriot sistem je skoro jedina odbrana koja ima domet da se suprotstavi pretnji, ali Ukrajinci imaju ograničen raketa koje koriste sistemi Patriot, obzirom na odlaganje američkog Kongresa da donese novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici, od predsednika Vladimira Zelenskog pa do nižih zvaničnika, skoro svakodnevno su se zalagali za protivvazdušno naoružanje većeg dometa kako bi se odbranili od ruske vazdušne pretnje. Borbeni avion F-16 na kojem se sada obučavaju ukrajinski piloti verovatno neće poleteti iznad Ukrajine do druge polovine godine, ali bi mogao primorati ruske borbene avione da se drže dalje.

U međuvremenu, ukrajinske snage na linijama fronta, posebno u Donjecku, izložene su velikom broju ruskih vazdušnih udara – ponekad i više od 100 dnevno, prema ukrajinskom Generalštabu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter