Izvor: techcrunch.com
26.11.2023 u 16:59
0

MASKOV STARTAP NEURALINK: Tiho prikuplja dodatnih dodatnih 43 miliona dolara, za istraživanja oko nervnih implanata

Neuralink, kompanija koju je osnovao Elon Musk koja razvija implantabilne čipove koji mogu da čitaju moždane talase, prikupila je dodatnih 43 miliona dolara rizičnog kapitala, navodi se u podnesku američke komisije za hartije od vrednosti SEC

REAGOVALA SZO: Kina se oglasila o misteroznoj bolesti koja se širi

Dokumentacija objavljena ove nedelje pokazuje da je kompanija povećala svoju prethodnu tranšu, koju je vodio Fond osnivača Petera Tila, sa 280 miliona dolara na 323 miliona dolara početkom avgusta. Učestvovalo je 32 investitora, navodi se u podnesku.

Neuralink nedavno nije otkrio svoju procenu. Ali u junu, Rojters je izvestio da je kompanija procenjena na oko 5 milijardi dolara nakon privatnih trgovanja akcijama.

Osnovan 2016. godine, Neuralink je osmislio uređaj sličan šivaćoj mašini koji može da implantira ultra tanke niti u mozak. Niti se pričvršćuju na prilagođeni čip koji sadrži elektrode koje mogu čitati informacije iz grupa neurona.

Implantati za čitanje moždanih signala su decenijama stara tehnologija. Ali navodna inovacija Neuralink-a leži u tome da implanti budu bežični i da se poveća broj implantiranih elektroda.

U maju, Neuralink je dobio odobrenje FDA / agencija za hranu i lekove za klinička ispitivanja na ljudima nakon što je njegova prijava prethodno odbijena, i otvorio je svoja prva ispitivanja na ljudima za regrutovanje pod izuzećem od strane FDA za ispitivanje uređaja.

Ali Neuralink je pod sve većom kontrolom zbog onoga što kritičari navode da je toksična kultura radnog mesta – i neetičke istraživačke prakse.

U članku iz januara 2022. u časopisu Fortune, anonimni bivši zaposleni opisali su „kulturu krivice i straha“ — onu u kojoj bi Musk često potkopavao menadžment ohrabrujući mlađe zaposlene „da mu direktno šalju probleme i pritužbe“. Do avgusta 2020., samo tri od osam naučnika osnivača ostala su u kompaniji, što je rezultat onoga što je Stat Nevs opisao kao „unutrašnji sukob u kojem su se žurne vremenske linije … sukobile sa sporim i postepenim tempom nauke“.

Godine 2022., Komitet lekara za odgovornu medicinu (PCRM) je naveo da su Neuralink i UC Davis, nekada njihov istraživački partner, maltretirali nekoliko majmuna koji su bili uključeni u testiranje Neuralink hardvera – podvrgavajući ih psihološkom stresu i hroničnim infekcijama zbog operacija. Izveštaji Rojtersa i Vajreda sugerišu da se testiranje požurivalo zbog Muskovih zahteva za brzim rezultatima, što je dovelo do komplikacija sa ugradnjom elektroda – uključujući delimičnu paralizu i oticanje mozga.

Skoro godinu dana, Neuralink je bio pod federalnom istragom američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) u vezi sa kršenjem dobrobiti životinja. USDA je na kraju zaključila da nije bilo „dokaza“ o kršenju dobrobiti životinja u ispitivanjima pokretača osim prethodnog incidenta koji je sam prijavio iz 2019. godine – ali PCRM je osporio rezultate istrage.

u novembru 2023., američki zakonodavci traže od SEC-a , agencije za hartije od vrednosti da istraži Neuralink zbog izostavljanja detalja o smrti najmanje desetak životinja kojima su hirurški ugrađeni implantati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter