Izvor: Kurir
11.04.2024 u 21:43
0

„KO GARANTUJE DA SU UBILI MALU DANKU KAKO SU REKLI POLICIJI?“ Selak ukazala na ŠOKANTNU stavku u vezi sa osumnjičenima

I dalje traje potraga za telom dvogodišnje devojčice Danke Ilić.

Ovim povodom u emisiji Usijanje gostovali su Vladimir Simidžija, sudski veštak, prof.dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar, Ana Selak, advokat i Božidar Spasić, nekadašnji operativac SDB.

Selak je ukazala na izvesnu kontradiktornost u vezi sa osumnjičenima:

– Postulati krivičnog prava su takvi da se mora sumnjati – da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Naše društvo veruje da su osumnjičeni ubili na način na koji tvrde. Malo smo i mi kontradiktorni. Osuđujemo ih s jedne strane zbog moralnih načela koje nemaju, a s druge strane im poklanjamo toliko poverenje da im verujemo da su izvršili određeno krivično delo na određen način. Ako mi kao društvo dajemo sebi za pravo da im poverujemo, tužilaštvo i sud ne smeju to sebi da priušte.

OSUĐUJEMO IH DA SU NEMORALNI, A ONDA VERUJEMO NJIHOVOM PRIZNANJU! Selak ukazala na problematičnu stavku u vezi sa osumnjičenima

Stašević Karličić se saglasila i istakla da pretpostavka nevinosti daje pravnu sigurnost građanima:

– Veštaci koji budu angažovani naredbom tužioca sigurno će moći dobrim delom da odgovore. Složila bih se sa gospođom advokatom. Vi bez dovoljno činjenica i materijalnih dokaza dok ne dođete do cilja koji tražite vi ne možete nešto tvrditi. Prezumpcija nevnosti daje pravnu sigurnost ne samo osumnjičenima nego i svim građanima ove zemlje.

Simidžija je takođe naglasio da se do istine može doći samo preko materijalnih dokaza:

– Do istine možemo doći samo preko činjenica, ali skup svih materijalnih dokaza biće kod tužilaštva. Oni onda ocenjuju u procenjuju. Postoji slučaj u praksi gde su osumnjičeni osuđeni, a da nije bilo tela. To se dogodilo u Americi. Porota je osudila ovoga koga je tužilaštvo optužilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter