Izvor: Kurir.rs
25.10.2022 u 10:03
0

RAT PROTIV RUSKIH DRONOVA KAMIKAZA I RAKETA: Vašington ozbiljno razmatra da Kijevu pošalje PVO sistem MIM-23 HAWK!

Agencija Rojters objavila je inofrmaciju da SAD razmatraju opciju da Kijevu za odbranu od ruskih kamikaza dronova i raketa pošalju PVO sistem Raytheon MIM-23 HAWK, koji je početkom 1990-tih zamenio raketni sistema PATRIOT.

ZELENSKI IZNEO JASAN STAV – ALI SA ZADRŠKOM: „Kijev nije naredio teroristički napad na Krimski most…“

Neimenovani američki zvaničnicirekli su Rojtersu da se isporuka raketnog sistema PATRIOT Ukrajini uopšte ne planira i ta priča ostaje van stola za pregovore, ali administracija u Vašingtonu nudi Kijevu stariji PVO sistem Raytheon MIM-23 HAWK koji je povuče iz operativne upotrebe i uskladišten, kako bi pomogao Kijevu da se odbrani od ruskih dronova i krstarećih raketa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Postoji verovatnoća da se ovaj PVO sistem nađe u novom paketu vojne pomoć Vašingotna vlastima u Kijevu koji je vredan 625 miliona dolara i namenjen je kao vojna pomoć Kijevu.

Ovaj PVO sistem koji potiče iz ere Vijetnamskog rata, nekoliko puta je modernizovan, a posle povlačenja određene jednice su uskladištene i mogle bi po nalogu administracije u Vašingtonu, brzo da se isporuče Ukrajini, bez odobrenja Kongresa, ako se navede da je u pitanju „HITAN SLUČAJ“.

Inače ovaj raketni sistem bi bio dopuna prenosnim PVO sistemima Stinger koje Ukrajina već koristi za obaranje krstarećih raketa, dronova i ruskih helikoptera.

Rojters navodi da nije mogao da utvrdi koliko sistema i raketa Raytheon MIM-23 HAWK SAD trenutno imaju na raspolaganju za prenos.

Bela kuća je odbila zvanično da komentariše ove navode.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je posle serije napada Rusije na ukrajinsku energetsku mrežu predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Španija namerava da pošalje četiri lansera ovog PVO sistema

Sjedinjene Države bi verovatno na početku rata u Ukrajini poslale rakete presretače za sistem MIM-23 HAWK, ali je bilo nepoznato da li ima dovoljno lansera u američkim skladištima koji su u dobrom stanju.

Istorijat PVO sistema HAWK

Razvoj ovog PVO sistema započela je 1952. godine kada je vojska SAD izrazila zahtev da joj je potreba savremeni raketni sistem za obaranje niskoletećih ciljeva.

Ugovor za proizvodnju dodeljen kompanijama Northop i Rajteon.

Prva je imala zadatak da konstruiše i napravi radarsku stanicu za osmatranje i lanser, a komapnija Rajteon da napravi raketu koja ima poluaktivno radarsko samonavođenje. Serijska proizvodnja je počela 1959. a iste godine je formirana bila i prva baterija sa ovim PVO sistemom MIM-23 Hawk.

Ovaj sistem je doživeo nekoliko faza modernizacije od 1964 do 1989, a najveća se odnosila na gađanje ciljeva po daljini koja je sa 25 pomerena na 60 km, a makismalna po visini iznosila je 17 kilometara, dok je maksimalna donja granica gađanja ciljeva iznosila 60 metara.

Inače ovaj PVO sistem u svom naoružanju ima Rumunija koja je za 23 miliona dolara 48 lansera, 16 nišankih radara i čak 224 rakete.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter