Izvor:
27.11.2019 u 07:18
0

ROĐENA JE BEZ POLA LICA I NIJE MOGLA DA GOVORI: Darina je godinama patila, a sada ima osmeh na licu! (FOTO, VIDEO)

Darina Špengler (6), devojčica rođena bez pola lica, vratila se u Rusiju sa osmehom na licu posle operacije u Velikoj Britaniji.

Kada je u junu otputovala avionom u Britaniju, svi su se nadali da će mala Darina Špenger jednoga dana moći da se smeje. Kada se vratila, bacila se u zagrljaj voljenom ocu Juriju (49), koji ju je dočekao na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo”.

Majka Jelena je brisala suze radosnice, dok je slušala ćerku kako veselo priča o radostima i teškoćama tokom putovanja u Londonu.

Kamera je snimila Darinu u trenutku kad je stigla na aerodrom u Moskvu, međustanici na putu do dalekog Krasnojarske Pokrajine, u Sibiru.

Darinu očekuje još dug put lečenja, jer za nekoliko meseci treba ponovo da otputuje u čuvenu bolnicu “Grejt Ormond Strit”, u Londonu, kako bi joj napravili gornju vilicu i usne.

Petnaestog avgusta, profesor Dejvid Danavej i dr Nadim Said operisali su je 11 sati. Ta operacija je bila vrhunac šestogodišnje potrage roditelja za nekim ko će pružiti pomoć njihovoj ćerkici – nešto što su joj uskratili čak i pojedini članovi njene porodice.

Čim se devojčica rodila, Jeleni i Juriju je rečeno da je slučaj “beznadežan” zbog teških nedostataka i da treba da zaborave na nju i ostave dete u porodilištu. Roditelji, međutim, nisu hteli da je daju u sirotište i pružili su joj svu svoju ljubav.

Konačno, posle mnogo pogrešnih pokušaja, čitaoci “Sajbirijan tajmsa” prikupili su potreban novac (83.000 dolara), zahvaljujući kome je mogla da otputuje tamo gde joj je urađena prva operacija rekonstrukcije lica.

Kada je stigla u London, Darina nije mogla da govori, a težila je malo više od 11 kilograma, otprilike, kao dete od godinu dana. Teškoće s govorom i jelom pratile su je tokom celog njenog kratkog života. Osim toga, nije mogla da ide u vrtić, jer su je se druga deca "plašila", zbog čega je bila vrlo usamljena.

Na putu u Veliku Britaniju, njena hrabra majka Jelena, koja je napustila posao da bi brinula o njoj, izjavila je:

Želim da ljudi prestanu da upiru prstom u nju da više ne bi tugovala. –

Nakon operacije u Londonu, hirurzi Dejvid Danavej i Nadim Said izjavili su:

Upravo smo operisali Darinu. Dan je bio dug. Mislim da je operacija trajala skoro 11 sati. Napravili smo Darini malu vilicu, dobro smo je postavili i presadili smo joj kožu u predelu vrata. –

Detaljnije analize pokazale su da uzrok Darinine bolesti nije malformacija lica Nagerov sindrom, kako se u početku pretpostavljalo. Njeni genetski testovi su 100 odsto čisti, rekli su lekari majci, što znači da su problemi zasnovani na spontanim mutacijama.

Lekari se slažu da je Darina možda jedina devojčica na svetu koja ima toliko fizičkih nedostataka, a koja je sačuvala intelekt – kaže Jelena.

U sledećoj fazi, profesor Danavej će joj korigovati gornju usnu, a do tada su ponovo upućeni na pomoć čitalaca.

Izvor: Blic
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter