Izvor: Kurir.rs
05.05.2023 u 13:34
0

AMERIČKI HIMARSI U UKRAJINI SVE MANJE EFIKASNI: Rusi našli način da ometaju njihov GPS sistem

Ukrajina je do sada primila 18 američkih HIMARS-a, a SAD su se obavezale da će poslati još 20. Drugi saveznici u NATO-u donirali su 10 raketnih sistema, navodi Stejt department.

Rusija je poslednjih meseci sve češće uspevala da spreči delovanje mobilnih raketnih sistema američke proizvodnje HIMARS u Ukrajini, koristeći elektronsko ometanje GPS sistema kako bi rakete promašile svoje mete.

RUSIJA OPTUŽILA VAŠINGTON DA STOJI IZA NAPADA DRONOVIMA NA KREMLJ: Stiglo i upozorenje iz Moskve

Ukrajinski vojni zvaničnici, uz pomoć SAD, morali su da smisle niz različitih rešenja da bi nastavili da koriste raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) .

Ali poslednjih meseci, sistemi su postali sve manje efikasni zbog intenzivnog blokiranja Rusa, reklo je za CNN pet američkih, britanskih i ukrajinskih izvora, primoravajući američke i ukrajinske zvaničnike da pronađu načine da podese softver HIMARS-a kako bi se suprotstavili rastućem ruskom ometanju.

„To je stalna igra mačke i miša“ pronalaženja protivmera za ometanje, rekao je zvaničnik Pentagona, da bi se onda Rusi suprotstavili toj protivmeri.

Sa velikom ukrajinskom kontraofanzivom koja se očekuje da će početi vrlo brzo i ukrajinskim oslanjanjem na HIMARS, rešenja za rusko ometanje su od najveće važnosti, jer Ukrajincima treba ovaj sistem u borbi protiv ruskih trupa koje su ukopane ne terenu.

Ukrajina je do sada primila 18 američkih HIMARS-a, a SAD su se obavezale da će poslati još 20. Drugi saveznici u NATO-u donirali su 10 raketnih sistema, navodi Stejt department.

Rutinske najave Bajdenove administracije o stotinama miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući i onu u sredu, redovno uključuju municiju za HIMARS.

SAD su takođe pomogle Ukrajincima da lociraju ruske ometače i unište ih – što je „visoko prioritetan“ cilj, prema tajnom dokumentu Pentagona koji je bio deo podataka koje je navodno odao vazduhoplovac Džek Tejšeira.

Ometanje GPS-a može uticati na drugu „pametnu“ američku municiju kao što su precizno vođene artiljerijske granate Excalibur ispaljene iz haubica i bombe JDAM. U dokumentu Pentagona koji je procurio je opisano da je JDAM posebno podložan ometanju.

Američki zvaničnik je potvrdio da SAD savetuju Ukrajince kako da identifikuju i unište ruske ometače pošto postoji ograničen broj načina da se modifikuju HIMARS-i i njihove rakete.

Zvaničnik Pentagona umanjuje ometanje

Visoki zvaničnik Pentagona umanjio je uticaj mešanja, rekavši za CNN da su ukrajinske snage u ponedeljak bez problema ispalile 18 raketa, što je dnevna količina u poslednjih nekoliko nedelja. Zvaničnik je odbio da komentariše širi uticaj ometanja.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik je međutim za CNN rekao da HIMARS-i sada i kada funkcionišu, HIMARS sve više promašuju mete.

Jedan pilot drona na istočnom frontu opisao je ometanje HIMARS-a kao „značajno“, nešto što nije viđeno u njegovoj oblasti pre prošlog novembra, nekoliko meseci nakon što su HIMARS prvi put stigli u Ukrajinu.

Drugi operater dronova u južnoj oblasti Hersona tvrdio je izvoru da je efikasnost HIMARS-a dramatično opala, upozoravajući da su oni i dalje veoma potrebni i da se na njih oslanjaju, ali da više nisu tako dominantni kao nekada.

Skoro godinu dana, sistem HIMARS je bio raketni sistem najvećeg dometa koji Ukrajina ima, omogućavajući trupama da ispaljuju do šest raketa u brzom nizu na ruske položaje udaljene čak 50 milja. Sa preciznošću od oko 10 stopa, bojeve glave od 200 funti su, između ostalih ciljeva, uklonile logistička čvorišta, skladišta municije, komandna mesta i komunikacione čvorove.

Oni su takođe bili ključni u pomaganju Ukrajini da povrati značajne količine teritorije na jugu i severoistoku prošle jeseni. Od februara je Ukrajina potrošila oko 9.500 HIMARS raketa.

Stalno podešavanje

Američki zvaničnik upoznat sa zaobilaznim rešenjima rekao je da oni uključuju ažuriranja softvera i za softver sistema za ciljanje, kao i za rakete.

Visoki zvaničnik Pentagona to je opisao kao: „stalno prilagođavanje kako bi oni ostali efikasni“, dodajući da su ažuriranja napravljena tek ove nedelje.

„Ako njihovo ometanje postane sofisticiranije, onda i vaše protivmere moraju postati sofisticiranije“, složio se britanski zvaničnik.

Ruska upotreba elektronskog ratovanja nije bila ni približno toliko raširena kao što se očekivalo kada je Rusija počela izvršila invaziju, ali su je koristili od početka rata. To je rutinski deo modernog ratovanja koji može biti jeftin i lak. To je očekivano, pa je fokus na načinima da se „razblaži“ uticaj, rekao je zvaničnik.

Ali s obzirom da su ruske jedinice uglavnom zastale na ukrajinskim linijama fronta i ostale zaglavljene na odbrambenim pozicijama, ruske snage sve više koriste svoje sisteme za ometanje kako bi se suprotstavili HIMARS-u, rekli su izvori.

Poseban, ali povezan problem za Ukrajinu je to što su Rusi pomerali deo svoje opreme dalje nazad i van dometa HIMARS sistema, koji imaju domet od oko 50 milja, SAD ne žele da isporuče Ukrajini sisteme većeg dometa.

Britanski zvaničnik je priznao da su se, otkako je HIMARS prvi put uveden, zahtevi, obuka i dodatna oprema promenili, kako su se razvile ruske elektronske smetnje.

„Ometanje je kao vreme ili teren, to je nešto sa čim se morate suočiti“, rekao je zvaničnik. Ipak, dodao je, HIMARS ostaje „veoma korisno oružje“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter