Izvor: oruzjeonline
24.06.2023 u 08:13
0

RUSKA FEDERALNA SLUŽBA SPREČILA MASOVNO UNIŠTENJE: Uhapsili UKRAJINSKE ŠPIJUNE koji su hteli da kupe RADIOAKTIVNI CEZIJUM-137 (VIDEO)

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je 23. juna saopštila da je uhapsila pet osoba koje su pokušavale da kupe 1 kg radioaktivnog cezijuma-137 za 3,5 miliona dolara u ime jednog građanina Ukrajine.

U saopštenju službe bezbednosti navodi se da su osumnjičeni planirali da prokrijumčare radioaktivnu supstancu na brodu gde bi ona bila upotrebljena za insceniranje incidenta sa navodnim oružjem za masovno uništenje čiji je cilj diskreditovanje Rusije.

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, privela je pet članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala pod koordinacijom državljanina Ukrajine… Kriminalci su, postupajući u interesu stranog kupca, preduzeli korake za nabavku 1 kg izotopa cezijum-137 za 3,5 miliona dolara za šverc radioaktivne materije iz Ruske Federacije negde u inostranstvo za korišćenje na štetu ruskih interesa tokom specijalne vojne operacije – navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

PRECIZNI KAO SMRT: Ruski projektili havarisali KIJEV, HARKOV I DNEJPAR

Pokrenut je krivični postupak za nedozvoljeno rukovanje i šverc radioaktivnih materija. Osumnjičeni su u pritvoru i trenutno daju priznanja, dodaje FSB.

Cezijum-137 se koristi u gama-defektoskopiji, inspekcijskim i kontrolnim kompleksima, mernoj opremi, za radijacionu sterilizaciju hrane, lekova kao i u radioterapiji za lečenje malignih tumora.

Supstanca je jedan od najvažnijih radionuklida koji stvaraju dozu, proizvodi fisije uranijuma i plutonijuma. Može se koristiti za pravljenje „prljave bombe“.

Zavera za šverc ruskog cezijuma-137 nastala je samo nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da su ukrajinski špijuni dobili informacije koje pokazuju da Rusija razmišlja o izvođenju napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju koju drži Rusija, uključujući oslobađanje radijacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter