Izvor: Happy BSC
12.07.2022 u 21:29
0

„Rusija u Ukrajini ne ratuje protiv slabe vojske već protiv ozbiljne vojne sile“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 139. danu rata u Ukrajini sa našim sagovornicima: novinarom Đurom Bilbijom, pisacem Aleksandrom Šargićem i naučnim savetnikom Draganom Petrovićem.

Protekla 24 sata obeležila su nastavak ofanzive ruska vojske i nova pogađanja civiilnih objekata od strane ukrajinskih snaga, pomoću američkih višecevnih raketnih bacača.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Đuro Bilbija ponovio je reči ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu ocenu da je specijalna vojna operacija u Ukrajini početak radikalnog sloma američke hegemonije.

„Putin je rekao pre neki dan i to je mislim njegova centralna ocena, da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini početak radikalnog sloma američke hegemonije , tj. sloma američkog svetskog poretka, da budem tačniji. Da li je slom američkog svetskog poretka već počeo, najverovatnije jeste počeo. Amerikanci su već u situaciji da moraju da disciplinuju, odnosno banalno postrojavaju, ceo Zapad, da svode svoje zemlje saveznice na praktično neku vrstu poslušnih vazala. Čak i Nemačka koja je pretendovala do nedavno da bude vodeća sila EU, ona prosto salutira pred Vašingtonom. Njima ne ide ništa dobro u ovom trenutku, industrijska inflacija u Nemačkoj iznosi 35%, u Americi je ova maloprodajna inflacija, inflacija koja pogađa ljude koji odlaze u prodavnicu, prešla 8,5% a kada bi primenili njihovu metodologiju izračunavanja inflacije iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka ta inflacija bi bila preko 15%. Kod njih 8,5 odsto, pad BDP-a u prvom kvartalu 1,5%, u drugom 1,5%, nešto malo više, a po pravilima zapadne liberalne ekonomije, kada se ima pad BDP-a u dva uzastopna kvartala to se već smatra ulaskom u recesiju. Oni ne govore još uvek masovno o recesiji mada 12% Amerikanaca već misli da je zemlja ušla u recesiju. Protiv Bajdenove kandidature na mesto predsednika 2024. godine je 71% Amerikanaca. Politika se ne menja jer oni igraju na sve ili ništa“, rekao je Bilbija.

Bilbija je istakao da prema rečima Skota Ritera rusi naspram sebe nemaju lakog protivnika, već da je ukrajinska vojska među najjačim u Evropi.

„Otvoriće se stare ideje o povratku nemačke marke na tržište jer evro ne može izdržati ove potrese“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

„Oni su pokušali da uhvate Rusiju na ekonomskom „blickrigom“, to nije prošlo. Rusija sada ima budžetski suficit od 300 milijardi dolara. Rusija je smanjila izvoz energenata ali su joj se priihodi od izvoza energenata udvostručili. Oni su pokušali da slome Rusiju u početku, to se ispostavilo kao potpuno pogrešna procena. Ko je gledao šta govori Skot Riter, to je glas jednog razumnog Amerikanca koji tvrdi da nema šanse da ceo objedinjeni Zapad, a zaista je ceo Zapad taj koji ratuje involvirano protiv Rusije. Amerika je odobrila Ukrajini 54 milijarde dolara vojne pomoći, znate koliko zemalja EU ima manji BDP od 54 milijardi. Riter tvrdi da koliko god snabdevali Ukrajinu oružijem, koliko god to forsirali, nemaju šanse protiv Rusije jer Rusija ratuje sa 220.000 vojnika u Ukrajini, a to nije ni 20% njene realne vojne moći. Oni nemaju šanse da pobede uprkos tome što su upumpavali u tu vojsku u poslednjih 8 godina i što su Ukrajinci trenirani od V. Britanije do same Ukrajine. Ukrajina bi, prema Riteru, razbila V. Britaniju. Ukrajinska vojska je u stanju da pobedi svaku vojsku osim vojske Rusije, SAD i Turske. Rusija tamo ne ratuje sa slabom vojskom već sa ozbiljnom vojnom silom“, dodao je Bilbija.

Aleksandar Šargić istakao je da je jedan od najvećih problema Rusije režim u Kijevu i da cilj Moskve neće biti potpun ako ne dođe do eliminacije tog režima.

„Rusija, tamošnja vlast, Vladimir Putin i tako dalje, oni imaju cilj da teritorijalno, znači pešadijski, brane ili zauzmu, zavisi iz kog ugla gledamo onaj deo gde je dominantno pobeđivala partija regiona, tamo gde se govorio većinski ruski jezik, južni i jugoistoični delovi, da sada ne ponavljam koji su to delovo, međutim Rusija ima i drugi problem, a to je režim u Kijevu. Cilj Rusije neće biti potpun ako ne dođe do eliminacije režima u Kijevu, odnosno do postizanju nekog dogovora o demilitarizaciji ukrajine, milom ili silom. Prosto, kada slušate vojne analitičare, da svedemo na najprostiju meru, koliko treba raketi sa nuklearnim punjenjem da doleti do Moskve. Ima mnogo slojeva u toj priči ali to je nešto najprostije rečeno. Zato je Rusiji bitno da gledano iz svih pravaca, ne postiže se mnogo time što će Donbas biti pod vlašću Moskve, postiže se nešto, neki delovi će biti bolje branjeni, ali naprimer ako smeste nuklearne rakete u Harkov, to je praktično na granici Rusije. Sa druge strane, Rusiji je protiv interesa da vladi teritorijom na kojoj živi stanovništvo koje nju mrzi, ili koje nema afiniteta prema Rusiji, što je naprimer zapadna Ukrajina ili neki delovi centralne Ukrajine“, rekao je Šargić.

Pisac je istakao da bi možda najbolje rešenje ove krize bilo da se sukob reši promenom raspoloženja ukrajinskog naroda, ali da on u takvu mogućnost ne veruje.

„To je sigurno bio cilj Rusije sa početka rata, sigurno se očekivalo, to je verovatno jedan od onih neispunjenih ciljeva. Tu je sada priča o propagandi, gde je Zapad preko svojih medija, a što je već pripremano godinama u nazad, da izvrši homogenizaciju, da čak uspe da mobilizuje faktore na jugu i istoku Ukrajine da brane celovitost Ukrajine. Ruska država nije pokazala tu neki kapacitet, što je bilo normalno i očekivano. Sa druge strane, na ovom ekonomskom planu, što je najbitnije, na tim suštinskim poljima je pokazala izdržljivost i to će dovesti do njene pobede. Bilo bi dobro da dođe do promene raspoloženja među Ukrajincima, da narod nekako zbaci tu vlast, ali ja iskreno u taj scenario ne verujem“, smatra Šargić.

„Ako je i bilo „blickriga“ to je bio taj bumerang koji se vratio u Britaniju, Holandiju, Nemačku, SAD…“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Dragan Petrović analizirao je za naše gledaoce trenutnu situaciju na terenu ističući da bi pad Slavjanska u ovom trenutku predstavljao ključan uspeh za rusku stranu.

„Ovde imamo liniju fronta faktički od severozapadno od Harkova do Nikolajeva. To je taj čitav jugoistok. Ona je prilično fiksna, ima vrlo malo suštinskih promena u poslednjih nekoliko meseci osim ovog najvažnijeg dela, generalne bitke za Donbas. Generalna bitka za Donbas podrazumeva jedan pravougaonik, približno rečeno, sa izduženim severnim i južnim pravcem, gde je osvajanje istočne četvrtine Harkovske administrativne oblasti dopunilo geografski Lugansku oblast i čini kao jedno okno, jedan pravougaonik čija je najzapadnija tačka Slavjansk. Uspeh ruske strane je da je od Izuma potkopavala ukrajinsku odbranu i došla na domak Slavjanska. Pri tome je Rusija uspela da na krajnjem istoku umanji taj pravougaonik zauzećem svih delova Luganske oblasti, pre svega. Severodonjecka i Lisičanska. Ono što govorimo o Seversku i pravcu ka Bahmutu, to predstavlja potkopavanje sa jugoistočnog dela. Sada imamo dve opcije, hipotetički ima ih više, ali ako računamo da će ruska vojska napredovati i izuzmemo mogućnost da će Ukrajinci napredovati, onda bi bilo bi logično ili da se potkopavaju teritorije Donjecke oblasti, gde je čitav centar u Kramatorsku. Ako bi pao Bahmut onda bi se potkopao, slično Lisičansku i Severodonjecku. Međutim, ako bi pao Slavjansk čitavo okno bi bilo potkopano jer bi bio otvoren udar na Kramatorsk. To ne mora da bude potpuno okruženje, ono može da bude taktičko, može da bude strateško, i drugo da se dođe u domet artiljerije. Hendikep ukrajinskih strane je što je ta teritorija prilično uska. To je jedan veliki rizik i smanjuje mogućnost ukrajinske strane da ona sanja da povrati Lisičansk ili Severodonjeck. I šta bi dobila, samo bi se produžila ka istoku i verovatnoća „sklapanja klješta“ bi bila veća. Za pretpostaviti je da bi se ruska strana ili uzimala deliće teritorije na istoku ili uzela Slavjansk što bi bio ključni uspeh u ovoj fazi sukoba u Ukrajini“, rekao je Petrović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter