Izvor: Reuters
01.10.2023 u 11:18
0

SLOVAČKA PO PUTINOVOM UKUSU: Bivši premijer Robert Fico osvojio najviše glasova, ko će mu biti SAVEZNIK?

Robert Fico, bivši levičarski premijer Slovačke, uspeo je da na jučerašnjim parlamentarnim izborima porazi progresivnog rivala Mihala Šimečku nakon što se tokom kampanje zalagao za obustavu vojne pomoći Ukrajini.

BUNI SE SLOVAČKA: Evo koliko građana je protiv EU

Rojters navodi da će Fico sada morati da pronađe saveznike za formiranje nove vlade u Bratislavi.

Britanska agencija prenosi da su do jutros prikupljeni podaci sa 98 odsto izbornih mesta i da Ficova stranka SMER-SSD vodi sa 23,37 odsto.

Liberalnoj Progresivnoj Slovačkoj (PS) pripalo je 16,86 odsto glasova, a partija HLAS, koja bi mogla da bude ključna za formiranje Ficovog kabineta, trećeplasirana je sa 15,03 odsto.

Navodi se da je Peter Pelegrini lider stranke HLAS i bivši Ficov kolega do sada držao otvorene opcije u pogledu budućih koalicija.

Rojters ocenjuje da bi vlada Slovačke na čalu s Ficom i SMER-SSD učinila to da se ova članica NATO pridruži Mađarskoj u osporavanju koncenzusa unutar Evropske unije oko podrške Ukrajini, baš u trenutku kada ovaj blok nastoji da održi jedinstvo po pitanju protivljenja ruskoj invaziji na susednu zemlju.

Navodi se da bi to označilo i dodatno okretanje u regionu protiv političkog liberalizma, koje bi moglo da bude još više ojačano ukoliko konzarvativna stranka PiS pobedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog meseca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter