Izvor: Alo.rs
29.01.2024 u 08:53
0

SPREMA SE SASTANAK ORBANA I ZELENSKOG? Peter Sijarto danas u Ukrajini, evo šta je cilj posete

Peter Sijarto posetiće danas Ukrajinu i sastaće sa Dmitrom Kulebom, a cilj posete jeste priprema sastanka Volodimira Zelenskog i Viktora Orbana.

Šef mađarske diplomatije Sijarto i njegov kolega Kuleba sastaće se uoči evropskog samita čija će glavna tema biti finansijska pomoć Kijevu posle nedavnog veta Budimpešte.

Cilj posete je priprema sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi se „pronašlo rešenje“ za njihove nesuglasice i „deblokirale ključne odluke Evropske unije (EU) o Ukrajini“, saopštio je Kijev.

Znak izuzetno zategnutih odnosa između dva suseda, je i to da Sijarto nije kročio u Ukrajinu od početka ruske ofanzive, a nekoliko puta je posetio Moskvu.

STRAH I STREPNJA MU RAZARAJU SVAKU KOST: Novi pritisci na Zelenskog uzeli maha?

Sastanak će biti održan u Užgorodu, gde živi velika zajednica Mađara.

Mere bezbednosti su pooštrene jer je mađarski ministar dobio pismo u kojem mu se preti smrću. Na sastanku će biti prisutan i šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak.

Orban je jedini evropski lider koji održava bliske veze sa Kremljom, i ima komplikovane odnose sa Ukrajinom.

Mađarski premijer je u decembru blokirao isplatu pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra tokom četiri godine. On je tada rekao da je spreman da podrži Kijev, ali „izvan zajedničkog budžeta“ EU i uz mogućnost godišnje revizije.

Vanredni samit planiran je za četvrtak u Briselu u pokušaju pronalaska kompromisa.

Orban se takođe istakao odbijanjem da odobri otvaranje pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom, napuštajući prostoriju u vreme glasanja sredinom decembra.

Mađarski premijer često ponavlja da Ukrajina ne može da dobije rat protiv Rusije, zalažući se za pregovore o prekidu vatre sa Moskvom.

Nesuglasice između dve zemlje nisu novost, a diplomatski odnosi su se već pogoršali pre ruske invazije, jer je Ukrajina od 2017. donela niz kontroverznih mera, posebno u pogledu nastave ukrajinskog jezika.

U cilju smirivanja situacije, Kijev je nedavno usvojio zakon o zaštiti prava manjina u Ukrajini, korak koji mađarska vlada, međutim, smatra nedovoljnim.

Više od 100.000 Mađara živi u regionu na dalekom zapadu Ukrajine koji je do Prvog svetskog rata bio pod kontrolom Budimpešte.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter