Izvor: Sputnjik
08.01.2023 u 17:42
0

ŠVEDSKA SE DODVORAVA NATO PAKTU: Pridružuje se evropskom sistemu PVO

Švedska treba da doprinese NATO-u „novim kapacitetima“, uključujući svojim vazduhoplovstvom i protivvazdušnom odbranom.

Švedska namerava da se pridruži evropskom sistemu protivvazdušne odbrane o čijem formiranju su se prošle godine dogovorile zemlje-članice NATO-a, saopštio je švedski premijer Ulf Kristerson, govoreći na konferenciji „Narod i odbrana“.

Kako piše portal „The Local Sweden“ Kristerson je rekao da će se Švedska pridružiti inicijativi 15 zemalja za stvaranje zajedničke protivraketne odbrane koja je pokrenuta na sastanku ministara odbrane NATO-a u oktobru pod nazivom „Evropski nebeski štit“.

ŠVEDSKA NE MOŽE DA ISPUNI SVE ŽELJE ANKARE: Kristerson uveren da će Tuska odobriti njihov zahtev za ulazak u NATO

Prema njegovim rečima, Švedska treba da doprinese NATO-u „novim kapacitetima“, uključujući svojim vazduhoplovstvom i protivvazdušnom odbranom.

Političar je naveo da je zemlja takođe spremna da uz pomoć kopnenih borbenih jedinica doprinese odbrani Severnoatlantske alijanse, pre svega baltičkih zemalja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U oktobru prošle godine Nemačka i 13 zemalja-članica NATO-a potpisale su deklaraciju o stvaranju naprednijeg evropskog sistema protivvazdušne odbrane.

Radi se o deklaraciji o takozvanoj inicijativi Evropski nebeski štit. Na inicijativu Berlina, on bi trebalo da pomogne da se popune postojeće praznine u trenutnom evropskom sistemu PVO.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter