Izvor: alo
14.02.2024 u 23:09
0

TRAMP POZIVA RUSIJU DA NAPADNE NATO: Evropska unija drhti od straha šta sledi

Izjava kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da bi Rusija trebalo da napadne one članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno novca za Alijansu, učinila je da u Evropskoj uniji zavlada strah

Pojedini nemački političari ocenili su da bi Evropska unija trebalo da ima sopstvene nuklearne bombe, umesto da se oslanja na SAD, Francusku i Veliku Britaniju, međutim, to je nerealno, kaže predsednica odbora za odbranu u Bundestagu Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

Smatra da bi Evropska unija trebalo da kao prioritet odredi druge oblasti, prenosi „Politiko“.

Debata o potrebi za nuklearnim oružjem otvorena je u Nemačkoj nakon nedavnih komentara Donalda Trampa o članicama NATO-a koje ne ispunjavaju obavezu o odvajanju dva odsto svog BDP-a na odbranu.

Ministar finansija Kristijan Lindner je objavio da Evropa mora da se drži nuklearnog odvraćanja imajući u vidu Trampovu izjavu.

Bivši ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel takođe je pozvao na proširenje nuklearnog odvraćanja.

Međutim, Štrak-Cimerman kaže da bi jačanje odbrane značilo da Francuska i Velika Britanija sednu za isti sto, da ne razmišljaju o Evropskoj uniji, već da misle „evropski“.

Predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Katarina Barli kaže da Evropa nije dovoljno zaštićena nuklearnim kapacitetima SAD.

„S obzirom na nove izjave Donalda Trampa, u te kapacitete se više ne možemo pouzdati“, rekla je ona za „Tagešpigl“.

Na potanje da li su Briselu potrebne sopstvene nuklearne bombe, kaže da bi na putu ka stvaranju evropske vojske to moglo da postane problem.

Štrak-Cimerman ipak smatra da bi EU trebalo da ubedi SAD u važnost ostanka učešća u Evropi.

„Ne verujem da će se države odreći toga da stave Evropu pod svoj kišobran, jer i same imaju koristi od toga“, kaže ona.

Umesto toga, smatra da bi izgradnja zajedničke evropske vojske i sajber odbrane trebalo da budu prioriteti EU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter