Izvor: Kurir.rs
19.04.2023 u 22:30
0

ŠTIT ZA KIJEV: Nemačka isporučila Ukrajini prvi protivvazdušni sistem „Pejtriot“!

Ukrajinski vojnici prošli su obuku za napredne sisteme u Nemačkoj, a bili su i na zajedničkim vežbama članica NATO.

Napredni sistem zemlja-vazduh, čija je cena 1,1 milijardu dolara, koristi se za borbu protiv aviona, balističkih projektila i krstarećih raketa.

PITATE SE ŠTA JE RAZLOG? Kijev naziva akcije ukrajinske vojske u Avdejevki i Bahmutu – delom kontraofanzive

Nemačka je Ukrajini isporučila prvi PVO sistem tipa „Pejtriot“ kako bi joj pomogla da se zaštiti od čestih ruskih raketnih napada! Isporuka sistema čija baterija košta oko 1,1 milijardu američkih dolara potvrđena je na sajtu vlade u Berlinu, koja vodi preciznu evidenciju o isporukama modernog oružja Ukrajini.

„Pejtriot“ je jedan od najnaprednijih protivvazdušnih sistema zemlja-vazduh na svetu i može se koristiti za borbu protiv neprijateljskih aviona, balističkih projektila i krstarećih raketa.

Ključno pitanje

Ukrajinski vojnici prošli su obuku za napredne sisteme u Nemačkoj, a bili su i na zajedničkim vežbama članica NATO. Zbog načina delovanja, uloga „Pejtriota“ u očekivanoj ukrajinskoj ofanzivi neće biti velika jer će ga Ukrajinci sasvim sigurno rasporediti u Kijev zbog zaštite infrastrukture. Međutim, njegovim dolaskom oslobodiće se drugi PVO sistemi koji su trenutno raspoređeni u Kijevu i oko njega, a koji će moći da se premeste bliže frontu.

– Za Ukrajinu je jedno od vitalnih pitanja prevlast u vazdušnom prostoru. Ruska avijacija je samo u prvim satima rata bila nad Kijevom, ali kasnije su Rusi uspostavili efikasan nadzor samo oko fronta.

Oni neposredno štite prednji kraj svojih snaga i presreću ukrajinske avione iza linije fronta samo kada ih pravovremeno otkriju. Sad je ključno pitanje koliko još dugo ukrajinski PVO može da dejstvuje s obzirom na istrošene resurse, pošto zalihe raketa ne mogu trajati doveka.

Sistem „Buk“ je u ratu uradio najviše posla do sada i pokazao se kao najefikasniji kod Ukrajinaca. Radić ističe da je još jesenas NATO imao jasan stav da Ukrajini mora obezbediti integrisani sistem PVO sa svim elementima: – Problem je što su na Zapadu generalno pogledi na PVO drugačiji od Rusa, koji su gradili ešalonirani sistem.

Zapad se naročito, pod uticajem američke doktrine, oslanja na ofanzivna dejstva i uništavanje protivnika umesto na obaranje vazduhoplova u letu. Prioritet im nije bio razvoj sistema PVO.

Novi problem

Naš sagovornik navodi da će se Ukrajinci s dolaskom „Pejtriota“ suočiti i s novim problemom:

– Ukrajinci sad moraju s ljudstvom obučenim za sovjetske sisteme preći na druge sisteme dok od svake zemlje dobijaju jednu ili dve baterije različitih sistema.

Za sve njih potrebna je obuka kako bi se napravio efikasan integrisani sistem. Ukrajincima je sada, osim teritorijalne PVO i zaštite populacijskih i industrijskih centara i vojne infrastrukture, prioritet i trupna PVO zaštita jedinica koje bi išle u napadna dejstva.

Tu još nije jasan odgovor, jer ako se Ukrajinci osmele i krenu u ofanzivu, problem je kako zaštititi te trupe. „Pejtriot“ nije „gejmčejndžer“, kako na Zapadu kažu. Neće preokrenuti situaciju i dovesti do obrta. On je u ovom trenutku u funkciji početka nadomeštanja nedostataka raketa za sisteme PVO nasleđene iz sovjetskog vremena.

UKRATKO

– EU mora osigurati da prisilno odvođenje ukrajinske dece u Rusiju ne prođe nekažnjeno, poručeno je u Strazburu

– Ruski izvori navode da su ukrajinske snage digle u vazduh četiri zgrade u Bahmutu i usmrtile 20 civila – Vašington post prenosi da Rusija pokušava da blokira pristup internetu ukrajinskoj vojsci preko Starlinka

– Ruski mediji navode da je najverovatnije ukrajinski dron pogodio centar za regrutaciju u regiji Brjansk

– Skandinavske zemlje tvrde da Rusija priprema sabotažu kablova i vetroelektrana u Severnom moru

– Ukrajinski izvori navode da je Rusija izvršila napad na Odesu sa 12 iranskih dronova kamikaza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter