Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
04.07.2023 u 11:31
0

RUSKA MOĆ – NENADMAŠIVA I RAZARAJUĆA: Uništili smo skoro sve TENKOVE LEOPARD koje su isporučile Poljska i Portugal (VIDEO)

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da uspešno pružaju otpor ukrajinskim formacijama tokom specijalne operacije, nanoseći im visokoprecizne udare i ograničavajući njihov ofanzivni potencijal, rekao je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu.

ŠOJGU PRVI PUT NA RUSKOJ TV OD POBUNE VAGNERA: Pošao u inspekciju ruskih snaga u Ukrajini, iz aviona razgleda teren (VIDEO)

Tokom sastanka ruske vojne komande 3. juna, Šojgu je otkrio da su ukrajinske snage od 4. juna izgubili oko dve i po hiljade jedinica različitog naoružanja. Uništeno je 15 aviona, 3 helikoptera i 920 neprijateljskih oklopnih vozila na pravcu Zaporožja i Donjecka.

Proteklog meseca ruska protivvazdušna odbrana presrela je 158 projektila za HIMARS MLRS, 25 krstarećih projektila Storm Shadow i 386 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ruske Federacije uništile su skoro sve tenkove Leopard koje su isporučile Poljska i Portugal. Ukrajinski gubici uključuju 16 komada.

„Pod pritiskom Zapada, komanda ukrajinskih snaga zahteva nastavak ofanzivnih operacija, ne obraćajući pažnju na velike gubitke“, rekao je Šojgu.

Sergej Šojgu je zaključio da Oružane snage Ukrajine nisu uspele da ostvare svoje ciljeve ni u jednom pravcu na ukrajinskim linijama fronta, a dodaje da se ispostavilo da su njihova očekivanja o efikasnosti zapadnog naoružanja precenjena.

Mesec dana krvavih borbi za 8 sela

Danas, 4. jula navršiće se mesec dana od početka ukrajinske ofanzive. Glavni pravac ukrajinskih napada je front Zaporožje i Južni Donbas. Za mesec dana krvavih borbi, ukrajinska vojska je uspela da preuzme kontrolu nad 8 sela na ruskim linijama fronta.

U oblasti Velike Novoselke, ukrajinska armija nastavlja pokušaje napada u manjim grupama duž linije Prijutnoje — Staromajorsko. Ruske jedinice su do sada uspevale da obuzdaju Ukrajince.

Uoči napada, ukrajinska vojska je uspela da se uvuče u rusku odbranu oko 300 metara severno od Rabotina u oblasti Orehov. Uspeli su da dođu do prve linije odbrane ruskih snaga, nakon čega su usledila intenzivna gađanja u rovovima.

Nakon što su deo ruskih rovova u polju kod sela zauzele jurišne grupe 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine, žestoko ih je granatirala ruska artiljerija. Nakon pregrupisavanja, ruske trupe su krenule u kontranapad, povrativši većinu izgubljenih položaja.

Od jutra 3. jula, selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti ostaje pod kontrolom ruske vojske, saopštile su lokalne vlasti.

Ruska vojska je takođe izvestila da je odbila napad ukrajinski snaga do jednog voda severno od Nikolskog. Ruska snajperska vatra eliminisala je ukrajinsku izviđačku grupu u oblasti Ravnopolja.

U Hersonskoj oblasti se nastavljaju borbe u priobalnoj zoni kod Antonovskog mosta. Ruske jedinice tek treba da počiste područje koje je otežano intenzivnim granatiranjem ukrajinske artiljerije sa suprotne obale Dnjepra.

Uspešnije je napredovanje ukrajinskih jedinica u rejonu Artemovsk, nekada Bahmut, gde su skoro stigli do Kleščejevke i Berhovke. Međutim, nakon dugih borbi, ukrajinska vojska nije uspela ni da odseče rusko uporište u oblasti Železnjansko — Dubovo-Vasilevka, niti da napreduje ka Soledaru sa severa.

Ukrajinske jedinice su 2. jula uspele da probiju prvu liniju ruske odbrane i stignu do predgrađa Berhovke koja se nalazi severoistočno od Bahmuta. Ruske trupe su krenule u kontranapade i povratile kontrolu nad izgubljenim položajima.

Nastavljaju se žestoki sukobi na južnom krilu Bahmuta. Pokušaji ukrajinskih jurišnih grupa da zauzmu uporišta i visove u blizini Kleščejevke i Kurdjumovke osujećeni su ruskom lakom i artiljerijskom vatrom.

Usred ofanzivnih operacija ukrajinskih snaga, ruska vojska je konačno uspela da pređe na aktivnu odbranu, izvodeći uspešne lokalne kontranapade na različitim linijama fronta.

Masovni artiljerijski i avijacijski udari udaraju po napredujućim snagama ukrajinske vojske, ruske rakete udaraju na ukrajinsku pozadinu, a sada ruska pešadija kontranapadima razvlači neprijatelja, posebno na južnim frontovima.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter