Izvor: HappyBSC/Tanjug
20.07.2022 u 18:47
0

VANREDNO STANJE U AMERICI ZBOG NESNOSNIH VRUĆINA: Građani „zatočeni“ u kućama, na snazi nove mere opreza!

Talas vrućina zahvatio je velike delove Sjedinjenih Američkih Država drugi dan zaredom a u mnogim područjima dostignute su rekordne temperature, dok meteorolozi upozoravaju na opasnost od dehidracije i izloženosti visokim temperaturama.

Oko 100 miliona Amerikanaca, od Njujorka do Las Vegasa, živi u područjima gde će temperatura biti iznad 38 stepeni Celzijusa i gde su izdata upozorenja na vrućinu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

KAKO PREGURATI TROPSKE DANE? Doktorka iz Hitne pomoći upozorava na vrućine

Služba je savetovala građanima da ne izlaze iz kuća, da izbegavaju naporne aktivnosti i da piju dosta tečnosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Preduzimajte dodatne mere opreza ako radite ili ste van kuće. Kada je to moguće veće aktivnosti pomerite za rano jutro ili veče – navodi se u preporuci za Dalas u Teksasu, gde meteorolozi predviđaju da će temperatura dostići 44,5 stepeni Celzijusa, navodi Glas Amerike.

Rekordne temperature očekuju se širom Teksasa, Luizijane i Arkanzasa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, uz upozorenje da će jedan od rizika za javno zdravlje biti i zagađenje vazduha tokom talasa vrućina.

Naime, zagađenje od elektro-mreže može se udvostručiti kada trafostanice rade punom parom na visokim temperaturama.

U oblasti Nove Engleske ispuštanje ugljen dioksida povećano je sinoć na 123 metričke tone po satu, nakon što je ranije tokom dana stopa iznosila 58 tona. U Teksasu trafostanice takođe rade punom parom zbog ekstremne vrućine.

U Njujorku su zbog visokih temperatura otvoreni centri za rashlađivanje u bibliotekama i drugim zgradama, da bi se pomoglo građanima koji nemaju klima uređaje.

Očekuje se da će temperatura u tom gradu premašiti 37 stepeni Celzijusa.

Talas vrućina zahvatio je i Evropu, u čijim delovima besne brojni požari, a naučnici upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike biti sve učestalije zbog klimatskih promena.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter