Izvor: Informer
04.01.2024 u 17:00
0

VRATITE NAM FOKLANDE INAČE GOREĆE SVE! ARGENTINCI TRAŽE SVOJA OSTRVA nazad od BRITANACA!

Argentina je pozvala Veliku Britaniju da nastave pregovore o Foklandskim ostrvima, navodeći da želi da konačno pronađe „rešenje“ za teritorijalni spor. Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Argentine povodom 190. godišnjice britanske okupacije ostrva, poznatih u Argentini kao Las Islas Malvinas.

Podsetimo, od 1833. godine, sve argentinske vlade su potvrdile da Buenos Aires polaže  „legitimna i suverena prava nad Malvinama, Južnim Džordžijem i Južnim Sendvič ostrvima i okolnim pomorskim područjima.

Nova administracija koju predvodi predsednik Havijer Milej nije izuzetak.

RAKETE KOJE STE POSLALI UKRAJINCIMA SRUČIĆEMO VAM NA GLAVU: ZAHAROVA poslala JEZIVU PORUKU POLJACIMA – muk!

– Vlada Argentine još jednom izražava spremnost da nastavi bilateralne pregovore u cilju pronalaženja rešenja za ovaj spor o suverenitetu, u skladu sa relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN. Unutar ovog okvira, argentinska vlada želi da održi zreo odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji uključuje suštinski i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa, u cilju izgradnje klime poverenja koja pogoduje nastavku pregovora – saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Argentine.

Sporni arhipelag se nalazi oko 1.500 kilometara (930 milja) od argentinskog kopna. Buenos Aires tvrdi da ostrva priopadaju njoj od kada je stekla nezavisnost od Španije 1816. godine.

Izjava Buenos Ajresa u skladu sa predizbornim obećanjima argentinskog predsednika Havijera Mileja, koji se više puta pozivao na pitanje Malvina, izjavivši da je vreme da se „vrate“. Milej je obećao da će poraditi na tom pitanju kada bude na funkciji, držeći se „diplomatskih kanala“ da reši spor.

Milejeva obećanja naišla su na hladan prijem u Londonu, pri čemu je kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka izjavila da se o suverenitet Londona nad Foklandima „ne može pregovarati“ i da je to pitanje „odlučno rešeno pre nekog vremena“.

Sunak je očigledno mislio na 74-dnevni rat Britanije i Argentine 1982. godine, koji je rezultirao porazom Argentine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter