Izvor: RIA Novosti
04.03.2024 u 13:45
0

ORBAN HLADI USIJANE GLAVE: Očigledno je, Zapad ne može da dobije rat koji u Ukrajini vodi protiv Rusije

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da u se Ukrajini vodi posrednički rat između Rusije i Zapada, koji Zapad ne može da dobije i to je svima očigledno.

„Već je sasvim očigledno da Zapad neće dobiti ovaj rat protiv Rusije… Ne treba govoriti o ratu između Rusije i Ukrajine, ovo je proksi rat. Dakle, ovo je rat između Rusije i Zapada koji Rusija vodi preko Ukrajine“, rekao je Orban na otvaranju godine u Mađarskoj privrednoj komori. Prema njegovom mišljenju, potrebno je što pre započeti pregovore.

Prethodno je Orban rekao da Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju u sukobu, ma koliko joj Zapad dao oružje i vojnu pomoć. Prema njegovim rečima, podrška Ukrajini ima veoma visoku političku cenu za Evropu ;  niko tamo više ne veruje u sposobnost Kijeva da pobedi u sukobu.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje. Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitiman vojni cilj. Rukovodstvo zemlje je više puta isticalo da se Mađarska zalaže za što skoriji početak mirovnih pregovora.

UNIŠTEN I TREĆI ABRAMS! Ruska sila nemilosrdno MELJE, američka grdosija na frontu NEMA ŠANSE! (VIDEO)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije više puta izjavio da što duže Ukrajina i Zapad budu odlagali mirno rešenje, to će biti teže pregovarati.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore. Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. Kremlj je ranije saopštio da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac, da je za Rusiju apsolutni prioritet postizanje ciljeva specijalne operacije, što je trenutno moguće samo vojnim putem.

Kako je Kremlj naveo, situacija u Ukrajini može da ide u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti; svi zahtevi Moskve su dobro poznati. Ruski predsednik Vladimir Putin je kasnije primetio da ako Ukrajina želi pregovarački proces, onda nisu potrebni teatralni gestovi, mora da se ukine ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Rusija nikada nije bila protiv rešavanja konflikta u Ukrajini mirnim putem, ali uz bezbednosne garancije Ruske Federacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter