Izvor:
19.04.2019 u 12:13
0

DARKO LAKETIĆ U EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Postoje svetski podaci, po svetskoj zdravstvenoj organizaciji, da je osiromašeni uranijum nefrotoksičan, citotoksičan, genotoksičan, kancerogen a uzrokuje i leukemiju! (VIDEO)

Ovog jutra gost Happy televizije bio je Darko Laketić, predsednik skupštinske komisije za posledice NATO bombardovanja.

On je sa našim voditeljskim tandemom, Katarinom Koršom i Milomirom Marićem razgovarao na najaktuelnije teme vezane za saznanja i dokaze o NATO bombardovanju i njegovim posledicama na život i zdravlje ljudi.

– Podsetiću i vas i javnost da sam bio i u Rimu, imao sam susret sa ministarkom zdravlja, gospođom Julijom Grilo. Na tom susretu smo konstatovali dve stvari, dva vrlo bitna aspekta ovog problema koji je vezan za osiromašeni uranijum, da smo saglasni da osiromašeni uranijum ima nesumnjive efekte po zdravlje stanovnika i da ćemo istrajati u borbi da dođemo do istine i pored toga, tom skupu, toj konferenciji gde sam imao izlaganje prisustvovali su i rodbina i najbliži srodnici preminulih vojnika koji su bili u sektoru na Kosovu i Metohiji. Takođe, oni su nam dali i medicinsku dokumentaciju i žele da pruže svu vrstu podrške.

– Postoje svetski podaci, reč je o svetskoj nauci, osiromašeni uranijum je po svetskoj zdravstvenoj organizaciji nefrotoksičan, to nije nešto što je izmislio Darko Laketić ili Marko Marković. To je opšte poznata činjenica u naučnim krugovima. Takođe, dokazano je da je citotoksičan, dakle oštećuje ćelije, genotoksičan je, oštećuje genetski materijal, kancerogen. U laboratorijskim uslovima, in vivo, dakle na laboratorijskim životinjama uzrokuje leukemije kod životinja.- rekao je Laketić.

Pitanje je onda kako neko može da ne veruje tim dokazima i da osporava činjenice.

– Bilo je sigurno osporavanja. Velike probleme je imao Đan Pjero Skanu, predsednik te komisije. – rekao je predsednik komisije u Srbije, dodavši da je njegov kolega imao velikih instrukcija u radu.

– Težnja od samog početka, dakle od početka NATO agreasije je bila da se ti toksični efekti osiromašenog uranijuma i ovih otrova minimalizuju. Podsetiću na prvi izveštaj komisije UNEP, tela pri Ujedinjenim nacijama, izveštaj je rađen za teritoriju Kosova i Metohije, onn kaže da nema nikakave konataminacije, noto zemlje niti vode, sve je čisto pa su onda 2001. godine shvatili da su preterali pa je izveštaj korigovan gde kaže da postoje zone uže kontaminacije, mislim da je širina tog prostora bila do kilometar i po, lokalizovanog zagađenja voda, dakle nema sistemske kontaminacije. Nakon toga je nastupio jedan, rekao bih, najveći naučnik u oblasti zdravlja stanovnika, to je gospodin Kris Basbi , britanski naučnik koji je izašao u javnost i javno rekao: "Ovi izveštaji nemaju apsolutno nikakave veze sa istinom. Netačni su podaci." I onda su oni bukvalno stali sa daljim plasmanom takvih izveštaja ali je ostala žal zašto nije urađeno jedno objektivno istraživanje zdravlje ljudi jer evo sada postoji više nego dovoljna vremenska distanca.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter