Izvor:
26.09.2016 u 13:07
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Rođen je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca! (VIDEO)

Na današnji dan 1923. godine rođen je srpski filmski i pozorišni glumac Milosav Mija Aleksić, u selu Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca. Sa svega 18 godina (1941.), kada je nemačka vojska preduzela masovno streljanje stanovništva u Kragujevcu, pobegao je spasavajući goli život. Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu, upisao je prava.

Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu. Kasnije je bio član Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je i okončao pozorišnu karijeru, ali je igrao i u Ateljeu 212 i na drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina – naročito u serijama koje je režirao Radivoje Lola Đukić – "Ogledalo građanina Pokornog", "Servisna stanica", "Crni sneg", "Muzej voštanih figura"…

Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela, pa je i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara ostvario u kratkom filmu "Muva" 1950. godine.

Za svoja ostvarenja na filmu dobio je najviša društvena priznanja i staleške nagrade. Dobitnik je Oktobarske nagrade, Zlatne arene filmskog festivala u Puli, Sedmojulske nagrade, Dobričinog prstena, Zlatnog prstena Dobrice Milutinovića… Nagrađen je i Sterijinom nagradom za životno delo i mnogim drugim značajnim priznanjima.

Preminuo je 1995. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter