Izvor: BSC Happy
01.05.2023 u 11:07
0

„OTIŠAO SAM KOD RANKOVIĆA I REKAO DA GA TITO POZDRAVIO, A ON…“: Joška Broz za Happy TV

Gost najgledanijeg jutra u Srbiji bio je Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita.

Sa njim smo razgovarali o ostavštini Tita, nasleđu Jugoslavije i jugoslovenskoj nostalgiji, ali smo se dotakli i Aleksandra Rankovića.

O jugoslovenskim vremenima Broz kaže da nikad više takvih vremena neće biti

– Isto to govore jer ne mogu da zaborave ono vreme, možemo da pričamo šta hoćemo, imali smo sve, topli orbok, odmarališta, što uopšte treba, sve upropašteno, to nije ni blizu onoga. Svuda žale za Titovom ephom, vreme gde su ljudi bili dostojanstveni, nije bilo takvih podela, bilo je srednje klase, danas srednju klasu nemamo, ili su siromašni, ili su enormno bogati. Ovo sad ja imam penziju 40.000 dinara i 50 godina radnog staža- kaže on.

Naš gost smatra da mladi danas ne znaju šta slave 

– Mladi slave koji ni ne znaju šta je Prvi maj, važno je da mogu da izađju negde, da bismo mi izašli moramo da imamo sredstava za to, prvo dajemo našoj deci da oni mogu da se provedu, na Avali nema nikoga, Avala koja je bila puna, ove godine nema nikoga. Kažu nema žive duše. Nema više mogućnosti, mladi slave, slavili bi da je biklo koji drugi dan, mi smo sve te praubike savili, to se pekli prasići, dansa roštilj, nema se para. Penzije su ostale iste – rekao je Broz.

Od Titov nasleđa njegov unuk nema ništa

Ja ništa od dede nisam nasledio, otac je tržaio da daju 4 uniforme svečane, nisu nam ni to dali. Taj proces traje 50 godina. On je svaku koju je vrednu dobio govoorio je ili stavite u muzej , ili se knjižu u armiji, ili državi. 1977. smo sedeli zajedno, postoji vinograd u  Kumrovcu koji je Titov otac prodao da bi prehranio decu i onda smo to kupili, vodio se na oca Žarka, sada se vodi na mene, posle 30 godina se vodi na mene, 30 godina sa se sudio sa hrvatskim vlastima i na kraju sam postao vlasnik. Sudija na suđenju na ostavinskoj raspravi rekao ne može niko ništa da nasledi. Neko iz vlasti je to uzeo tada. Od 3.500 najvrednijih slika ostalo je oko 700 sada, satovi su pokradeni usred Beograd, ali najskuplji sat koji je prodat uza 3,5 miliona švajcarskih franaka, mi to ne možemo da tražimo to država mora da traži – kaže on.

Za Jovanku Broz, naš gost kaže da su mnogi problemi nastali zbog njene ljubomore

– Jovanka je bila  ljubomorna, sve se desilo zbog njene paranoje. Zašto me nisu zvali u seriju o Jovanki, tu je 50 posto istine i 50 posto neistine, istina je da je režim bio protiv nje, neistina je da nije bila u Ljubljani, bio sam tamo, došla je da ga vidi. Trebalo je da se pokaže da je Tito lošeg karakteta prema svojoj ženi.

O odnosu sa Tita i Rankovića, on kaže kako su razdro među njima napravile određene strukture

– Tito je pitao kako je Marko (Aleksandar Ranković). On je bio i moj lovački kum, kad sam ustrelio prvog jelena. Otišao sam kod Marka i rekao da ga je pozdravio deda (Tito), a on je rekao da je bolje da se ne viđa sa Titom i da mu prenesem da je ostao dosledan onoga za šta se zalagao. Kad sam se vratio naočare su mu (Titu) pale i suze mu krenule ni oči i rekao: „Samo nas dvojica znamo šta je cilj iza svega“, a to je bilo da se Marko skine sa funkcije – zaključuje Broz i dodaje: „Svi su voleli Tita, osim rukovodstava koja su posle došla na vlast.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter