Izvor:
28.08.2019 u 07:19
0

REKONSTRUKCIJA SPOMENIKA NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI: Grad Beograd uložio 26 miliona evra u obnovu „Pobednika“! (VIDEO)

Devedeset i jednu godinu je na Kalemegdanu, a uskoro će na šest meseci biti uklonjen sa Beogradske tvrdjave i to zbog rekonstrukcije koja počinje sutra.

Iako je Beograd bez ,,Pobednika“ za mnoge nezamisliva slika, nadležni kažu da se ovaj spomenik zbog velikih oštećenja ne može popraviti na mestu na kom se nalazi.

Istoričar Dejan Ristić, ocenjuje za Telemaster, da je rekonstrukcija spomenika u celosti neophodna jer se, po njegovim rečima, to nije činilo decenijama unazad.

,,Pobednik“ će biti uklonjen sa postolja, a Kalemegdan će neko vreme ostati bez svog obeležja. Nakon potpune rekonstrukcije u koju je Grad Beograd uložio 26 miliona dinara, spomenik će biti vraćen na svoje mesto kao što je bio slučaj sa Spomenikom zahvalnosti u Francuskoj.

Sve to biće povereno Privrednom društvu za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata Koto i vajaru Zoranu Kuzmanoviću.

,,Pobednik“ je jedan od simbola srpske prestonice koji prvobitno nije trebalo da se nađe u korpusu Beogradske tvrđave.

Arhitekta Jelisaveta Načić i vajar Ivan Meštrović uradili su projekat rekonstrukcije trga Terazije na kom je trebalo da zasija i beogradski ,,Pobednik“ u čast pobede srpske vojske u Balkanskih ratovima.

Nakon što je konačno postavljen na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, "Pobednik" je status kulturnog dobra dobio 1992. godine.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter