Izvor: BSC happy portal
11.11.2023 u 09:32
0

SINIŠA MALI ZA HAPPY TV DELI OPTIMISTIČNE VESTI: Uspeli smo da dođemo do tog nivoa jednocifrene inflacije – mere koje smo preduzeli daju EFEKTA

Gost informativne emisije „Dobro jutro, Srbijo“ na Happy bio je ministar finansija Siniša Mali koji je tokom ovog medijskog istupanja govorio o tome na koji način je prepolovljena inflacija u našoj zemlji. Srbija vodi ogovornu politiku upravljanja javnim dugom.

SINIŠA MALI OTKRIO SLEDEĆI VELIKI KORAK POSLE STANICE PROKOP: Mnogi nisu svesni koliko se Beograd promenio!

  • To je najvažnija vest za građane Srbije, bar kada govorimo o prošloj nedelji. Uspeli smo da dođemo do tog nivoa jednocifrene inflacije u oktobru mesecu, iako smo očekivali da će se to dogoditi tek u decembru. Mnogo se brže spušta inflacija nego što smo predvideli. Biću potpuno iskren, i dalje je visok nivo inflacije, 8,5 odsto, ali očigledno mere koje smo preduzeli daju efekta, pritom kontinuirano dižemo plate i penzije. To utiče da se životni standard očuva, da negativne konsekvence inflacije umanjimo. Sve zemlje su u sličnim problemima, ceo svet se nalazi u globalnoj – ekonomskoj krizi, kao nikada do sada. Barem ne nakon Drugog svetskog rata. To svi treba da shvate. Mi na ovaj način pokazujemo da nam je stalo da rešimo egzistencijalne probleme građana, od toga ne bežimo. Nije idealno. Kada je bila u jeku pandemija virusa korona, Srbija je bila prva zemlja u kontinentalnoj Evropi koja je obezbedila sva četiri tipa vakcina građanima, izradili smo tri nove bolnice za samo šest meseci, obezbedili respiratore i lekove. Dušebrižnici su govorili prošle godine tokom energetske krize da neće biti grejanja, struje, a svega toga je bilo. Ono što Aleksandar Vučić sve vreme govori „Nema predaje“, moramo da se borimo. Da nije jednostavno, nije, da je globalna krize, jeste, ali se jedna mala Srbija i dalje se mnogo bolje drži nego neke razvijenije zemlje. Pored toga što nam inflacija ide dole, za treći kvartal nama ekomonija raste. Poneo sam i grafikon. Jedna Nemačka ima negativnu stopu rasta, njima pada BDP. Prvi put u istoriji ćemo imati 69 milijardi evra BDP -a. Uprkos svim izazovima, naša ekomonija raste  – bio je veoma jasan i koncizan ministar, a potom se dotakao i predstojećih izbora.

 

  • Odluka koju građani donose na ovim izborima jer izbor da li žele da se vrate u prošlost. To je odluka koju donosimo, sa rezultatima i planovima za budućnost izlazimo pred građane. Svi planovi će se obistiniti ukoliko nam građani daju poverenje na ovim izborima.

Ministar je između ostalog govorio i o studentskim i penzionerskim karticama.

  • Pogledajte ove dve kartice. Neko će reći sitno. Kako se oni toga nisu setili. Mala jedna stvar, da našim penzionerima kažemo veliko hvala za sve što su uradili za zemlju, što su podneli najveći teret reformi. Našim studentima, osim što nam napreduju univerzitetoi na Šangajskoj listi, sada su nam i Novosadski i Beogradski na Šangajskoj listi, ranije to tako nije bilo, hoćemo da damo mogućnost, da im olakšamo taj studentski život. Svi smo bili studenti, znamo kako znači svaki dinar. Ovakva jedna inicijativa, mislim da će dobro biti prihvaćena od strane studenata – istakao je Mali.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter