Izvor: BSC Happy
14.01.2024 u 17:17
0

DANAS OMILJENO SASTAJALIŠTE MLADIH, A NEKADA PIJACA: Evo kako je nastao Studentski park

Jedan od naših najlepših parkova je promenio puno imena. Prvo se zvao Kraljev trg, zatim je postao Univerzitetski, pa Akademski park, a danas je poznat kao Studentski park.

Jedinstvena ograda podignita je 1929. godinena, na neki način je zaokružila priču o ovom dragocenom prostoru koji je bio zanimljiv još i starim Rimljanima. Dugo je trebalo da se ovaj park uredi i preda Beograđanima da uživaju u njemu, ali i da postane mesto za spomenike nekima od najvažnijih srpskih naučnika i prosvetitelja. Za Srbe bilo je to zgodno mesto za pijacu i ona je tu opstala sve do dvadesetih godina prošlog veka.

Ovaj prostor u očima našeg čuvenog urbaniste Emilijana Josimovića, dobio je izuzetnu važnost koji je predložio da se tu napravi park. Njegov predlog je prihvaćen, ali prošle su više od dve decenije do ostvarenja idej,e pa je krajem 1889. zaista otvoren, ali velika pijaca je i dalje radila kraj njega sve do 1927. godine. Tada je zbog požara definitivno premeštena, a park je konačno mogao da se proširi. U ovom parku postavljen je spomenik Josifu Pančiću, zatim Dositeju Obradoviću i Jovanu Cvijiću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter