Izvor: Novosti Magazin
05.02.2023 u 10:04
0

DANAS JE SVETI KLIMENT ANKIRSKI: Na ovaj dan ne treba koristiti noževe!

Nije crveno slovo, ali bi trebalo da vernici danas izbegavaju težak, fizički rad i sređivanje doma i da vreme provedu porodicom i prijateljima.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Svetom sveštomučeniku Klimentu Ankirskom.

Sveti Kliment Ankirski rođen je 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke.

SVETI SAVA POSETIO SRPSKE MALIŠANE U NORVEŠKOJ: „Kroz učenje i igru do trajnih veza sa svojim korenima“ (FOTO/VIDEO)

Njegova majk Efrosinija prorekla mu je mučeničku smrt kada je Klimentu bilo dvanaest godina.

Kliment je zbog svoje velike dobrote i milosrđa u već dvadesetoj godini izabran za episkopa. Smatra se da se hranio samo hlebom i zeljem. U vreme Dioklecijana bio je na velikim mukama. Proveo je veliki deo života u zatvoru.

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Nije crveno slovo, ali bi trebalo da vernici danas izbegavaju težak, fizički rad i sređivanje doma i da vreme provedu porodicom i prijateljima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter