Izvor: Janja Rešćanski BSC Happy
03.02.2023 u 10:13
0

SVETI SAVA POSETIO SRPSKE MALIŠANE U NORVEŠKOJ: „Kroz učenje i igru do trajnih veza sa svojim korenima“ (FOTO/VIDEO)

Savindan "tamo daleko"

U subotu 28. januara je u parohiji Sveti Vasilije Ostroški, u opštini Ringsaker, u Norveškoj, održana proslava Savindana i dodela svetosavskih paketića srpskoj deci deci koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Dopunaska nastava za decu osnovnoškolskog uzrasta se odvija vikendom u crkvenom objektu koji je deo Eparhije britansko-skandinavske, Srpske pravoslavne crkve.

BSC Happy

Svečanosti su pored dece učestvovali i roditelji, predstavnici Udruženja Srba u Norveškoj „Kosovo i Metohija“, kao i učitelj dopunske nastave na srpskom jeziku Milija Živković.

BSC Happy portal je razgovarao i sa mladim učiteljem Milijom koji se sa velikim žarom i zadovoljstvom uključio u ovaj projekat.

U nastavu na srpskom jeziku je uključeno dvadesetoro dece osnovnoškolskog uzrasta. Časovi se održavaju vikendom u prostorijama crkve Sveti Vasilije Ostroški, koja je deo Eparhije britansko-skandinavske i koja je sa zadovoljstvom ustupila svoje prostorije za održavanje ove aktivnosti-kaže učitelj.

Učitelj Milija napominje da s obzirom da se radi o deci različitog uzrasta ali u osnovnoškolskoj dobi, nastavu organizuje kao mešavinu učenja zabave i igre.

BSC Happy

Pokušavamo da se kroz učenje i igru deca približe svom poreklu i svojoj matici Srbiji od koje, zbog različitih životnih okolnosti žive daleko-kaže učitelj.

On naglašava da je većina dece koja pohađaju nastavu rođena u Norveškoj i da je ovo najbolji način da se upoznaju sa svojim poreklom ali i da ostvare ponovan kontakt sa Srbijom i stvore vezu sa svojim korenima.

Deca na časove dolaze uzbuđena sa mnogo volje i željno iščekuju nova saznanja. Svakog vikenda susretnu sa sa nečim novim što je njima zanimljivo i uzbudljivo, a tiče se obrazovnog programa i srpske kulture. Nadam se da će nastava na srpskom jeziku nastaviti sa svojim radom i sledeće godine i da će škola imati mnogo više polaznika-poručuje učitelj.

BSC Happy

Predstavnica Udruženja Srba „Kosovo i Metohija“ iz Lilehamera, dr Vesna Brin, kaže da je ova, vrlo značajna inicijativa o nastavi srpskog jezika, potekla iz redova Udruženja.

Škola je jedan od projekata koje je Udruženje Srba „Kosovo i Metohija“, u saradnji sa roditeljima i Ministarstvom prosvete Srbije i SPC,  pokrenulo sa velikim zadovoljstvom. Inicijativa se rodila u našim redovima, među našim roditeljima i zahvalni smo na velikoj podršci koju smo dobili od Ambasade Srbije u Norveškoj i Ministarstva prosvete Republike Srbije kao i od SPC-rekla je dr Vesna Brin.

Gospođa dr Vesna Brin, specijalista pedijatrije u bolnici u Lilehameru, sa ponosom ističe da je Udruženje do sada organizovalo mnogo aktivnosti kako bi se održavale čvrste veze srpske zajednice u Norveškoj sa svojom matičnom zemljom.

BSC Happy

Pored brojnih humanitarnih akcija i organizovanja kulturno-umetničkih manifestacija, Udruženje Srba „Kosovo i Metohija“ iz Lilehamera posebno ističe kao najvažniji projekat višegodišnji dolazak dece i mladih sa prostora južne srpske pokrajine za vreme letnjih i zimskih raspusta kod svojih norveških vršnjaka.

Upravo poseta dece sa Kosova i Metohije kao i osnivanje nastave na srpskom jeziku jesu najznačajniji projekti koji našim ljudima obezbeđuju čvrstu vezu sa otadžbinom Srbijom i svim našim krajevima– napominje dr Vesna Brin.

Škola srpskog jezika je zaživela na jesen 2022. godine s ciljem razvijanja svesti o vlastitom nacionalnom i kulturnom identitetu kroz učenje srpskog jezika i upoznavanje najvrednijih delova srpske kulturne baštine, te poticanja održavanja trajnih veza sa otadžbinom.

Prema podacima Ministarstva prosvete Republike Srbije nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2022/23 pohađa ukupno 7.632 učenika srpske nacionalnosti, što je za 834 učenika više nego prošle školske godine.

Vrlo je važno da se podsetimo koliko je značajno organizovanje nastavnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu za učenike srpskog porekla jer u dijaspori trenutno živi 5.100.000 raseljenih državljana Srbije, u oko 100 zemalja sveta.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter