Izvor: Kurir.rs
25.05.2023 u 08:51
0

„UJEDINJENI U MOLITVI“: Danas se održava Spasovdanska litija u Beogradu

Najavljeno je da će učesnici litije zastati na raskrsnici ulica kralja Milana i kralja Milutina gde će patrijarh Porfirije služiti pomen "postradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja".

Slava Beograda – Vaznesenje Gospodnje, biće danas obeležena tradicionalnom Spasovdanskom litijom centralnim gradskim ulicama, koja ove godine nema svečarski karakter zbog dva masovna ubistva s početka maja u kojima je stradalo 17 osoba, mahom dece a ranjeno više od 20.

SUTRA SE ODRŽAVA SPASOVDANSKA LITIJA: Patrijarh služi pomen postradalim đacima i svim žrtvama nasilja

Uz poruku „ujedinjeni u molitvi“ litija će krenuti u 19 časova od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save gde će patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i obratiti se građanima. Kako je najavila Srpska pravoslavna crkva (SPC), na čelu litije biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će „izuzetno, radi utehe vernog naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva“.

„Litija će zbog stradanja i gubitka života naših mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac, zbog bola i tuge vascelog naroda za nevino postradalima biti u znaku reči Svetog vladike Nikolaja žičkog i ohridskog: ‘Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima“, saopštila je SPC.

Vladika Nikolaj (Velimirović) umro je 1956. godine u Americi a njegovi posmtni ostaci preneti su u Srbiju 1991. i sahranjeni u rodnom Leliću, kraj Valjeva. Sabor SPC proglasio ga je za sveca u maju 2003. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter