Izvor:
20.10.2019 u 07:52
0

“DANI SLOBODE 2019“: Obeležavanje oslobođenja defileom i koncertima!

Polaganjem venaca i memorijalnim defileom “Pobeda slobode” danas će u srpskoj prestonici biti obeležen 20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tokom defilea od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija", koji će početi u 12 sati, sa vojnog kamiona puštaće se radio-drama "Slobodni Beograd" o oslobođenju Beograda 1944. godine nakon čega će na Trgu Republike, u 12.30 sati, biti održan koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov".

Osim toga, na Trgu Republike će danas, u 18 sati, biti održan koncert na kome će Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvesti prigodni program kompozicija s vojničkim karakterom, a u slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Narodnom pozorištu.

U saradnji s Vojskom Srbije, biće prvi put izvedena Uvertira 1812 Petra Iljiča Čajkovskog u orginalnom vidu, s pucnjima topova, a u progamu će biti zastupljena dela iz zemalja svih saveznika u Prvom svetskom ratu, kao i splet srpskih vojničkih marševa.

Svi koji dođu imaće priliku da pogledaju i izložbu “Građani dočekuju ratnike” na kojoj će biti prikazano više od 60 ređe izlaganih fotografija iz vremena oslobođanja Beograda 1944. godine.

Na fotografijama, koje su deo zbirki Muzeja Beograda i Arhiva Beograda, dominiraju pre socijalni nego borbeni motivi: radost i beda, susret gladnih tenkista i građana, solidarnost na prvoj liniji fronta, proslave oslobođenja…

Zainteresovani će tu izložbu moći da pogledaju i na Savskoj promenadi od 21. do 25. oktobra.

Na Trgu republike će danas biti postavljena i spomen-ploča, na mestu gde su 1944. godine sahranjeni crvenoarmejci koji su živote dali u borbi za oslobođenje Beograda.

Na tom mestu pocivali su do 1954. godine, kada je napravljeno Groblje oslobodilaca Beograda na koje su tela preneta.

Svi ovo deo je programa manifestacije "Dani slobode 2019" kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, a u okviru koje će do 1. novembra biti održana i predstava "Od slobode do slobode" o oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu, otvorena izložba “Ratnici slikari”…

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.

Izvor: Tanjug
Foto: Vikipedija/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter