Izvor:
16.07.2018 u 16:14
0

DEBATA – Ko je najbolji teniser svih vremena? Federerova linija manjeg otpora i Đokovićev trnovit put do besmrtnosti!

Od kada su se Novak Đoković, Rafael Nadal i Endi Marej pojavili na ATP Turu i potpuno poremetili dotadašnji svetski teniski poredak, krenula je debata na globalnom nivou, koja će verovatno trajati i narednih godina i decenija, ko je najbolji teniser svih vremena.

Ako se površno pogledaju grend slem titule i taj parametar uzme kao jedino merilo, onda je tu Švajcarac Rodžer Federer neprikosnoven.

Međutim, za ozbiljnu i dublju analizu, koju nesumnjivo zahteva biranje najboljeg igrača belog sporta ikada, neophodno je zagrebati malo više ispod površine. A tu stvari stoje značajno drugačije.

Naime, nije tajna da je sjajni teniski as iz Bazela većinu od svoji 20 grend slem titula osvojio dok se na velikoj sceni nisu pojavili prvo Nadal, a onda i Đoković, pa tek na kraju Marej.

To nas dovodi do zanimljive statistike koja može, a i ne mora, da bude pokazatelj koliko se zapravo sport promenio od kada su Španac i Srbin, pa može se reći i Škotlanđanin, kročili na profesionalnu scenu.

Upravo su njih trojica, uz odavno prisutnog Federera, kompletirala "veliku četvorku" koja hara teniskom svetom više od jedne decenije.

Od sve četvorice velikana belog sporta, Novak Đoković je nesumnjivo imao najteži put do zvezda ili teniske besmrtnosti.

Tačnije, na putu do svake od svojih 13 grend slem titula Nole je pobedio makar jednog, često i više njih, člana "velike četvorke", što ga u tom smislu stavlja na prvo mesto.

Rafael Nadal, osvajač 17 velikih titula, je u četiri navrata podizao jedan od najvrednijih pehara, a da mu se pritom s druge strane mreže nije nalazio nijedan od trojice najvećih rivala.

I sada dolazimo do možda najzanimljivijeg podatka, a on glasi da je "maestro iz Bazela" od svoji 20 trofeja čak 12 osvojio a da nije morao da se suprotstavi Rafi, Noletu ili Endiju.

U tom smislu, srpski as je neprikosnoven jer svaka njegova grend slem titula bila je popločana najoštrijim trnjem, što njegova dostignuća čini još većim i značajnijim.

Ako ni to nije dovoljno Novaka staviti rame uz rame sa njegovim idolom Samprasom, neretko preterano obožavanim Federerom ili savremenikom Nadalom, onda će možda sledeći statistički podatak dati jasniju sliku.

Naime, Đokovićeva pobeda nad Nadalom u polufinalu nedavno završenog Vimbldona bila je 27. u njihova 52 odigrana duela. To je čak pet trijumfa više nego što su Federer i Marej zajedno uspeli da zabeleži u duelima sa "Bikom sa Majorke"!

Zato, kada se god neko upusti u nezahvalnu raspravu o najboljem teniseru svih vremena, te pokuša da omalovaži Noletova dostignuća i doprinos svetskom tenisu, neka se priseti ovih podataka kako ne bi ispao, najblaže rečeno, smešan i neozbiljan.

happytv.rs
Foto: Instagram/djokernole, twitter/djoker nole, Twitter/Tennis Channel

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter