Izvor: tanjug
17.01.2021 u 22:08
0

DR JANKOVIĆ UPOZORAVA: „Nema opuštanja barem do leta!“

 Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, upozorava da ne smemo da se opuštamo povodom pada broja zaraženih od korona virusa i početka vakcinacije, već da treba da budemo oprezni, bez obzira na velika nadanja.

-Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do leta -rekao je Janković. 

OVO ĆE VAS ZANIMATI:

KORONA PRESEK: Broj zaraženih u opadanju, ali nema OPUŠTANJA!

UHAPŠEN! Mika Aleksić završio iza REŠETAKA! Evo gde da se prijave žrtve SILOVANJA

MUP SE OGLASIO POVODOM HAPŠENJA MIKE ALEKSIĆA: Osumnjičen da je zlostavljao 5 učenica, sumnja se da ih ima još!

DRŽAVNA SEKRETARKA IŠLA U MIKINU ŠKOLU: Njenoj majci je nešto uvek bilo SUMNJIVO

RASPUST JE GOTOV! Sutra počinje drugo polugodište, osnovci se vraćaju u klupe, a srednjoškolci nastavu pohađaju kombinovano

Upozorava da sada ne smemo ni da pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primera da se ljudi zaražavaju i po drugi put.

-Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta- rekao je doktor.

Govoreći o zaražavanju lekara, on je ukazao da se više od polovine njih zarazilo van bolnica, u svojim porodičnom i društvenom okruženju.

-Sa moje klinike koja je podnela najveći teret u KC, 34 lekara su zaražena, od toga tri po drugi put – jednom u martu, jednom sada -precizirao je Janković.

Upitan da li je ova velika kriza ojačala naš zdravstveni sistem, Janković je odgovorio da on jeste jači “za jedno neprevaziđeno iskustvo”, kao i da se pokazao jako fleksibilnim i izdržljivim.

-Vrlo brzo se adaptirao na priliv velikog broja pacijenata. Imali smo dnevno blizu 500 pacijenata u čitavoj Srbiji. Ova epidemija nam je pokazala da je u budućnosti potrebno više kreveta u intenzivnim negama- naveo je Janković.

Nije isključio mogućnost da se ovakva jedna masovna pojava ponovi u svetu.

PROČITAJTE JOŠ: 

NAVALJNI UHAPŠEN U MOSKVI: Preti mu 10 godina zatvora! (VIDEO)

6 DRŽAVA BALKANA MEĐUSOBNO UKINULE OBAVEZAN PCR TEST: Za popularne destinacije pored testa obavezna i izolacija

NOVI DETALJI JEZIVE NESREĆE: Mladić poginuo dok je pokušavao da se uključi na glavni put

SNEŽNI POKRIVAČ OBRADOVAO NAJMLAĐE: Sneg ponovo počeo da pada tokom noći i nema nameru da stane

Zbog toga smatra da Srbiji trebaju bolnice kao što su u Batajnici i Kruševcu, sa velikom brojem kreveta intenzivne nege.

Epidemija Kovida-19 ukazala je i na nedostatak anesteziologa u Srbiji, kao i svuda u Evropi – jedinih lekara koji su sertifikovani da se bave mehaničkom ventilacijom i intenzivnim lečenjem, napomenuo je doktor.

I treća stvar koja je naučena, to je kako kaže, preventiva na koju smo zaboravili dok se ovo nije desilo.

-Borbu protiv Kovida- 19 ne mogu dobiti ni anesteziolozi ni sestre u jedinicama intenzivne nege, jer je to kraj te borbe. Bitka se dobija preventivom. Lekcija koju smo naučili jeste da nikada više ne smemo da se suočimo sa 9.000 zaraženih dnevno i nikada više sebe ne smemo da dovedemo u situaciju da imamo 10.000 hospitalizovanih s teškom kliničkom slikom -istakao je Janković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter