Izvor: EURONEWS.RS
25.09.2023 u 11:05
1

NOVI LOŠ TREND MEĐU OSNOVCIMA: Čak i na času puše vejp, ni roditelji nisu upoznati sa štetnim dejstvom

Tinejdžeri u Srbiji sve češće koriste elektronske cigarete. Lako su im dostupne, a i roditelji uglavnom nisu upoznati s njihovim štetnim dejstvom, te u tome ne vide veliki problem. Lekari upozoravaju da i elektronske cigarete vode u zavisnost i da je samo pitanje vremena kada će preći na prave cigarete.

Među starijim osnovcima i srednjoškolcima posebno su popularni vejpovi.

PREŽIVEO GOLGOTU ZBOG SRPSKOG POREKLA: Legenda jugoslovenske košarke otkrila šta je sve preživela u Hrvatskoj „Nisu hteli da mi daju posao 14 godina“

Mogu biti sa nikotinom ili bez, a privlače ih zbog različitih ukusa koje imaju. To je toliko postalo rasprostranjeno među njima da ih koriste u školi, čak i na času, autobusu, parku.

Kako zvanično ne spadaju u duvanske proizvode bez većih poteškoća mladi mogu da ih kupe na kiosku, prodavnicama, a prodaju se čak i u pojedinim apotekama. Da su lako dostupni deci potvrdilo je i nedavno istraživanje udruženja „Roditelj“ koje pokazuje da je više od 83 odsto ispitane dece kazalo da su im elektronske cigarete lako dostupne, odnosno da do njih dolaze u lokalnim marketima i kioscima, a da ih prodavci ne pitaju za godine.

Kako bi se uredila proizvodnja i prodaja elektronskih cigareta krenulo se na izmenu Zakonu o duvanu, a predloženi Nacrt je na javnoj raspravi. On podrazuimeva da će maloletnicima  biti zabranjena prodaja elektronskih cigareta, kao i njihovih punjenja, ali i nikotinskih vrećica.

„S obzirom na to da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, idući u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, Ministarstvo finansija uvidelo je potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, kao i da se reguliše poslovanje“, navedeno je u obrazloženju na sajtu resornog ministarstva.

Krstev: Elektronske cigarete dostupne mladima

Dr Srmena Krstev kaže da se uporno na tržištu pokušava da predstavi da vejp nije isto što i elektronska cigareta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NOVI LOŠ TREND MEĐU OSNOVCIMA: Čak i na času puše vejp, ni roditelji nisu upoznati sa štetnim dejstvom”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter