Izvor: blic
25.09.2023 u 10:19
0

PREŽIVEO GOLGOTU ZBOG SRPSKOG POREKLA: Legenda jugoslovenske košarke otkrila šta je sve preživela u Hrvatskoj „Nisu hteli da mi daju posao 14 godina“

Nikola Plećaš, legendarni jugoslovenski košarkaš, dao je intervju za "Zavidavanje", u kom je otkrio da se u godinama rata zbog srpskog porekla susretao za brojnim problemima u Hrvatskoj.

Na pitanje da li je tačno da je zbog porekla njegova situacija bila komplikovana.

– Sedamdesetih godina me prozivaju „Sveti Nikola“, nikome to nije smetalo. Od devedesetih ne mogu da pronađem nikakav posao, 14 godina sam bez posla, što znači da je nekome to smetalo. Jako su mi zamerili što sam 1991. godine prihvatio da budem šef struke u Borcu iz Banjaluke. To mi i dan danas prigovaraju i prebacuju, a ne prebacuju to da nisu hteli da mi daju posao 14 godina – otvorio se Plećaš.

KIŠA NOĆAS PARALISALA PRESTONICU: Pogledajte potop u Beogradu (FOTO, VIDEO)

Ispričao je da je u godinama koje su usledile dobio poziv tadašnjeg predsednika Borisa Tadića da se preseli u Srbiju.

– Ja imam dosta veliku porodicu, i sa moje i sa ženine strane, i bojazan da će se to politički, pa i fizički odraziti na osobe koje su u kontaktu sa mnom jedan je od osnovnih razloga zbog kojih nisam pristao da se preselim u Beograd i da dobijam novac koji je duplo veći nego ovaj što danas dobijam od našeg Minstarstva za sport.

Tomičić je pomenuo kako su Srbi proživljavali golgotu u Zagrebu, pa je pitao Plećaša da li misli da mu je to što je bio popularan pomoglo da bolje prođe od sunarodnika.

Ja verujem da je moja popularnost i moje ime uticalo na to da imam određeni mir. Nisam imao nikakva fizička maltretiranja, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. Međutim, očito se to odrazilo na način da nisam mogao da dobijem posao – odgovorio je.

Osvrnuo se i na Liku, u kojoj je rođen.

– Rodio sam se u Bruvnu u Lici i moram priznati da je tamo sada pustoš. Ima dosta kuća koje su napuštene, koje nisu obnovljene… Mi smo pomogli kao familija da se naša kuća obnovi, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli ubijenu stoku, zatvorene pse… Ta kuća nije bila na putu vojske. Ja u šali volim reći da je to bilo oslobođenje – naveo je legendarni košarkaš, na šta novinar konstatovao:

– Oslobodili su vas svega što ste imali.

Plećaš je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na velikim takmičenjima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter