Izvor: RT
23.08.2023 u 08:19
0

„HRVATI SMANJUJU BROJ STRADALIH U JASENOVCU – KAKO SAM DOŠAO DO BROJA ŽRTAVA?“ GIDEON GRAJF otkriva RAZMERE USTAŠKOG GENOCIDA nas SRBIMA (VIDEO)

Istina o tačnom broju ubijenih u Jasenovcu verovatno nikada neće biti poznata, ali bih voleo da srpski istoričari postignu konsenzus o ovom pitanju, kaže za RT Balkan poznati izraelski stručnjak za Holokaust

Čini mi se da postoji nacionalna zavera države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu, kaže u intervjuu za RT Balkan Gideon Grajf, vodeći izraelski istoričar, stručnjak za Holokaust i autor velikog broja naučih radova na tu temu, među kojima se nalazi i kapitalno delo „Jasenovac, Aušvic Balkana“.

U razgovoru za naš portal on govori o Jasenovcu, genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, svojim iskustvima u istraživanju Holokausta, ali i o sve zastupljenijem trendu revizionizma, koji je nažalost postao česta pojava kako na Balkanu, tako i u samoj Srbiji.

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „INSAJDERSKI PODATAK – ZA JEDAN UKRAJINSKI DRON na RUSKOJ TERITORIJI, na UKRAJINU PADNE 10.000 PROJEKTILA“

Intervju smo započeli pitanjem koje do danas izaziva velika neslaganja, a to je ukupan broj stradalih u Jasenovcu.

Profesor Grajf po prvi put za srpske medije otkriva izvore koje koristi kako bi potkrepio brojku od oko 700.000 stradalih u tom ustaškom logoru.

„Da bih utvrdio broj ubijenih u logoru Jasenovac, prvom logoru za uništenje u Evropi tokom Drugog svetskog rata, koristio sam mnoge arhivske i istorijske izvore, ali za mene su najpouzdaniji i najautentičniji izvori koji je objavila najpouzdanija, najpoznatija i najuglednija naučna institucija u celom svetu: Jad Vašem u Jerusalimu. Oslanjao sam se uglavnom na tri publikacije Jad Vašema: Prva je ‘Istorija Holokausta – Jugoslavija‘, koju je uredio prof. Menahem Šelah, a izdao Jad Vašem 1990. godine. U njoj na 189. strani piše da se ‘700 hiljada ubijenih može se smatrati realnim brojem’, slična brojka objavljena je i u istoj knjizi i na stranicama 173, 188, 189. i 199″, kaže izraelski istoričar.


„Drugi izvor je ‘Registar zajednice – Jugoslavija‘, koji je uredio Cvi Loker, a izdao Jad Vašem 1988. godine. U toj knjizi na  strani 316, pod terminom ‘Jasenovac’ piše: ‘Prema zvaničnim procenama, u mreži jasenovačkih logora stradalo je 700.000 ljudi. Ogromna većina bili su Srbi, ali među njima je bilo i 20 do 25 hiljada Jevreja iz Hrvatske i Bosne, kao i mnogi Romi’. Treći izvor je ‘Enciklopedija Holokausta‘, glavni i odgovorni urednik: prof. Izrael Gutman, izdao je Jad Vašem i biblioteka Hapoalim 1990. godine. U trećem tomu, o ‘Jasenovcu’, na strani 575, piše: ‘U logoru Jasenovac ubijeno je 600.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja, Roma i protivnika ustaškog režima'“, objasnio je Grajf.

Reč je o ozbiljnim i respektabilnim izvorima, koje je izdao vodeći memorijalni centar za očuvanje sećanja na Holokaust u Izraelu.

I zaista, izdanje „Enciklopedije Holokausta“ u koje je RT Balkan imao uvid sadrži deo u kome piše da je u Jasenovcu ubijeno „oko 600.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja, Roma i protivnika ustaškog režima„.

„Kao pažljiv i odgovoran istoričar, koji teži da se osloni na pouzdane, autoritativne i autentične izvore, smatram da bilo koji istorijski podatak objavljen u izdavačkoj kući Jad Vašem poseduje nemerljivo veći kredibilitet i autentičnost od bilo koje druge publikacije bilo gde u svetu“, naglašava Gideon Grajf.

„Stoga smatram da su podaci koji se pojavljuju u ovim knjigama Jad Vašema istiniti i istorijski zasnovani, i nisam imao razloga da sumnjam u njihovu pouzdanost ili tačnost. Iz ovoga je jasno da ja nisam ‘naduvao’ brojeve ubijenih i nisam ih izmišljao zbog (navodne) pristrasnosti ili spoljnog pritiska. Ovo su podaci štampani crno na belo u tri najvažnije publikacije Jad Vašema.“

Profesor Grajf se poslednjih godina našao na udaru kritika pojedinaca u Hrvatskoj, Izraelu, ali i Srbiji, koji ga optužuju da promoviše „naduvane brojke“ i tako daje vetar u leđa „srpskim nacionalistima“. On takve optužbe nedvosmisleno odbacuje i za RT Balkan kaže da on nema nikakve porodične veze sa Balkanom, već da mu je jedini cilj traženje istorijske istine.

Tvrdnja da ‘naduvavam’ cifre ubijenih je smešna i nema osnova. Nisam u srodstvu sa porodicama sa Balkana, nemam ni srpske ni hrvatske ni bosanske rođake, nemam nikakve interese u regionu Balkana i iznad svega nikada nisam imao, i još uvek nemam interesa da narušavam istoriju. Ja sam nezavisni jevrejsko-izraelski istoričar i nemam nikakav interes da iskrivljujem istinu o Jasenovcu“, naglašava naš sagovornik.

„Nemam interes da potcenjujem niti preuveličavam broj ubijenih. Zašto bih to radio? Ja sam nezavisan, konzervativan, strog i pažljiv jevrejsko-izraelski istoričar i obično proveravam podatke koje objavim hiljadu puta pre nego što ih stavim na papir. To radim redovno, bez izuzetka. Pored ranije navedenih izvora, oslonio sam se na još jedan veoma važan i iznenađujući izvor: izveštaje nemačkih oficira, uključujući generala Gleza fon Horstenaua, čiji se broj ubijenih poklapa sa brojkama koje iznosim u knjizi.“

Prvi uviđaj u Koncentracionom logoru Jasenovac, Logoru III – Ciglana, u Donjoj Gradini, obavila je Okružna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz Nove Gradiške, 11. maja 1945. godineAnketna komisija Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača došla je u Jasenovac 18. maja 1945. godine, da bi je mesec dana kasnije ponovo posetila prostor bivšeg logora, navodi se na zvaničnom sajtu Spomen-područja Donja Gradina. Komisija je u svom elaboratu, koji je objavljen 1946. godine, navela da se tačan broj žrtava u jasenovačkim logorima ne može utvrditi, ali da bi taj broj mogao biti između 500.000 i 600.000.

„Jugoslovenska državna komisija iz 1945. godine za istraživanje ratnih zločina procenila je da je u Jasenovcu ubijeno 600.000 žrtava. Postojala je još jedna, ‘Zemaljska komisija’ iz 1946. čija je procena između 500.000 i 600.000 ljudi. Znam za Jugoslovensku posleratnu komisiju koja je procenila da je 1,4 miliona žrtava u celoj Jugoslaviji. Ja nikada nisam rekao da je u Jasenovcu bilo 1,4 miliona žrtava. Dakle, podrazumeva se da nisam usvojio podatke zvaničnog istraživačkog odbora koji je delovao na teritoriji logora Jasenovac 1946. godine i zaključio da je broj ubijenih u Jasenovcu dostigao milion i četiri stotine hiljada. Ovo je nesumnjivo nerealan, preuveličan broj, koji nikada nisam upotrebio niti jednom pomenuo„, kaže profesor Gideon Grajf.

Naš sagovornik naglašava da bi revizioniste trebalo tražiti na drugoj strani, pošto su mnogi u Hrvatskoj, uključujući i neke uticajne političare, pokušali da umanje značaj Jasenovca, ali i broj žrtava u tom logoru.

„Prave falsifikatore i revizioniste treba tražiti negde drugde, a ne kod mene: na primer, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman ističe zabludu od 30.000 žrtava u Jasenovcu. On je, dakle, pravi revizionista. To je značajan oblik istorijskog revizionizma, a da ne spominjemo antisemitske stavove i poricanje Holokausta koje je iznosio nekadašnji predsednik Hrvatske, koje je uneo i u svoju zloglasnu knjigu“, naglašava profesor Grajf.

Još jedno često zapostavljeno pitanje kada je reč o istraživanju zločina u Jasenovcu predstavlja sudbina Roma koji su nestali u tom ozloglašenom logoru. Upravo se tom temom u svojoj najnovijoj studiji „Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“ bavio dr. Dragoljub Acković, vodeći stručnjak za romsku istoriju i kulturu. On je došao do brojke od oko 80.000 Roma koji su ubijeni u Jasenovcu i NDH.

„U rezultate istraživanja tog pouzdanog istoričara, profesora Ackovića, ne treba sumnjati. Ukoliko je ono tačno, nije moguće da je u Jasenovcu ukupno ubijeno oko 85 ili 90 hiljada ljudi. To je apsurdno, smešno“, smatra profesor Grajf.

Kako navodi naš sagovornik, izuzetno je sumnjiva i činjenica da je logor nakon rata zbrisan sa lica zemlje, kao i to što je za vreme komunizma ubrzo nestalo interesovanja za istraživanje zločina počinjenih u Jasenovcu. On navodi da je vrlo moguće da pojedine strane, kako tad tako i sad, nisu imale interesa da se otkrije istina o tome šta se dešavalo u tom logoru.

„Čini mi se da postoji nacionalna zavera države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu“, naglašava on. „Broj žrtava nikada neće biti poznat jer je toliko važnih artefakata namerno uništeno neposredno nakon rata. Samim tim, pitanje koje je i dalje otvoreno je – zašto bi neko posle rata uništio sve zgrade u Jasenovcu?“

Profesor Gideon Grajf navodi i imena još nekih domaćih stručnjaka koji su se bavili istraživanjem zločina u Jasenovcu, poput pokretača ideje i osnivača Muzeja žrtava genocida Milana Bulajića i uglednog antropologa i paleopatologa Srboljuba Živanovića.

„Poznat mi je i gospodin Milan Bulajić, osnivač Muzeja za žrtve genocida u Beogradu, koji je 1961. godine prisustvovao suđenju Ajhmanu u Jerusalimu, kao Amicus curiae (prijatelj suda). Gospodin Bulajić je broj žrtava u Jasenovcu procenio na 700.000. Iskopavanja u Jasenovcu je bilo i nakon rata, kada je profesor Srboljub Živanović, koji je izvršio ta istraživanja zaključio je da je broj žrtava u Jasenovcu najmanje 750.000. Zbog pretnji koje su mu upućene on je morao da pobegne iz Jugoslavije u Veliku Britaniju“, kaže naš sagovornik.

Jedan od argumenata koji se često „prebacuje“ zastupnicima teze da je u Jasenovcu stradalo daleko više od nekoliko desetina hiljada ljudi je i to što njihova imena i identiteti nikada nisu utvrđeni. Profesor Grajf na to kaže da, iako nemamo tačne podatke o svih 60 miliona stradalih u Drugom svetskom ratu, tu brojku niko ne dovodi u pitanje. Isti je slučaj i sa 20 miliona sovjetsko-ruskih žrtava, dodaje on.

„Istina o tačnom broju ubijenih u Jasenovcu verovatno nikada neće biti poznata, ali bih voleo da srpski istoričari postignu konsenzus o ovom pitanju. U nedavnoj izjavi dvojice zvaničnika Muzeja žrtava genocida u Beogradu, oni su mi pripisali da ‘nema naučnih podataka u mojoj knjizi Jasenovac – Aušvic Balkana’. Kada bi samo obratili pažnju na izvore koje sam koristio – veoma važne naučne publikacije Jad Vašema – oni bi smirili strasti i prestali da me lično napadnu i vređaju. Umesto iluzionarnih lažnih i izmišljenih optužbi, da sam izmanipulisan od strane neke vladine agencije, bolje bi bilo da su lojalni neospornim činjenicama.“

Profesor Grajf takođe oštro odbacuje navode da srpske vlasti namerno uvećavaju broj žrtava Jasenovca.

„Ono što zapravo vidimo su pokušaji da se drastično smanji broj žrtava, koji dolaze iz vrha hrvatskog političkog rukovodstva“, naglašava on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter