Izvor: happybsc
13.08.2023 u 22:26
0

I PESME PROMOVŠU NASILJE: O tome je govorio i ispitni flim studentkinje FDU(VIDEO)

Sve više je ubistava žena i sve većeg nasilja među ljudima, a da nasilje dominira na ovim prostorima pdstako nas je na razmisšljanje.

Čak i u pesmama domaće pop kulture dominira poniženje nad ženama. Kao ispitni rad studenti fakluteta dramskih umetnosti prošle godine imali su i ispitni zadatak na tu temu. Mnoge javne ličnosti su se i ovih dana oglašavale na tu temu pitajući se kada će na ovim balkanskim prostorima zakonska regulativa biti pojačana i da se nasilnci adekvatno suoče i kazne za svoja dela. Takođe postavlja se pitanje šta je sa svim onim žrtvama koje se strahujući za svoj život boje da naslinike prijave.

U gore poemnutom filmu na zvaničnom kanalu youtube studenti kažu. Cilj je bio napraviti pregled domaćih i regionalnih (ex-Yu) pesama u čijim tekstovima dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u porodično-partnerskom kontekstu. Nasilje može biti psihološko, fizičko ili seksualno. U korišćenim pesmama ono se relativizuje, romantizuje, a neretko i promoviše. Sekvenca je podeljena na dva dela: na žensku i na mušku perspektivu.

Na ovu temu oglasila se i Hrvatska pevačica Ida Pester koja je nakon stravičnog maskara u Bosni izjavila

A Ida je preporučila svima da dobro pogledaju ovaj spot.

-Cijeli dan razmišljam o ovom užasu u BiH i kako je moguće tome stati na kraj. Puno toga se mora promijeniti, nasilje je na Balkanu normalizovano na svim nivoima. Pogledajte ovaj video. Ma pjesme su zafrkancija, ko to uzima ozbiljno. E pa trebalo bi. Pjesme, zakone, nastupe političara, članke, komentare. Programe u školama. Nešto se mora pokrenuti, došla voda do grla – upozorila je Ida

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter