Izvor:
29.12.2017 u 19:09
0

KANCEROGEN I OPASAN: Otpad pronađen kod Obrenovca je bomba koja bi decenijama zagađivala vode!

Analiza otpada koji je pronađen u selu Vukićevica kod Obrenovca pokazala je da je opasan i kancerogen, izjavio je danas saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski.

On je novinarima u tom selu rekao da je 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju".

– Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagadjivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv" – rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da je Srbija veoma zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca. "Nadam se da smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad", kazao je Trivan.

On je dodao da je akcija otkrivanja otpada sprovedena u saradnji sa bezbednosno infromativnom agencijom (BIA) zbog toga što imaju stručne ljude i resurse.

Trivan je najavio da će takvih akcija otkrivanja protivzakonito odloženog otpada biti još.

– Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina – rekao je Trivan i pozvao gradjane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Opštinski javni tužilac Danijela Sinđelić rekla je da se još veštače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obaveštava građane o tome. Ona je dodala da u zavisnosti od kvalifikacije krivičnog dela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora.

Izvor. Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter