Izvor: Tanjug
11.05.2023 u 21:29
1

MINISTAR MALI PORUČIO: „Srbija želi da bude deo evropske porodice, poštujemo njena pravila i standarde“

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa izaslanikom EU za primenu sankcija Dejvidom O'Salivenom.

Sagovornici su na sastanku u konstruktivnoj atmosferi razmenili mišlјenja o aktuelnoj ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji u Evropi, a tom prilikom ministar Mali je istakao da Srbija ne planira da bude baza za mimoilaženje sankcija Evropske unije.

– Postaraćemo se za to da se Srbija ne koristi za zaobilaženje sankcija EU. Zalažemo se za mir i stabilnost i naša je želјa takođe da što pre dođe do okončanja konflikta u Ukrajini jer, kao i mnoge druge evropske zemalјe, i mi trpimo velike negativne posledice zbog njega, rekao je Mali.

– On je dodao da je Srbija svesna svoje pozicije, da je to naš izbor, ali da, sa druge strane, „želimo da budemo deo evropske porodice i da je naša obaveza da poštujemo evropska pravila i standarde, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali u „Dobro jutro, Srbijo“: „Prvi put u istoriji smo prešli BDP od 60 milijardi evra“

– Prirodno težimo ka ulasku u EU, imamo sa njom potpisan i ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. EU je naš klјučni trgovinski partner sa 60 odsto ukupne trgovinske razmene i u obavezi smo da se usaglašavamo sa njenim standardima i pravilima, što i radimo. Uprava carina već ima odličnu saradnju sa EU i oni gotovo na dnevnom nivou razmenjuju informacije, rekao je Mali.

Evropska komisija je u decembru 2022. godine postavila Dejvida O’Salivena na novu poziciju Međunarodnog specijalnog izaslanika za primenu sankcija EU, kako bi osigurala kontinuirane razgovore na visokom nivou sa trećim državama, i kako bi se suzbili mogući pokušaji zaobilaženja restriktivnih mera prema Rusiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MINISTAR MALI PORUČIO: „Srbija želi da bude deo evropske porodice, poštujemo njena pravila i standarde“”

  1. Koliko treba EU da se promeni ni sami njihovi gradjani nisu svesni o njihovim politicarima ne treba trositi reci o njima treba da razmisljaju njihovi gradjani . Ako iko treba da se resetuje sto kaze jedan nas iz kulture onda to treba EU uz pomoc svojih gradjana i svoje prave elite, ne potkupljive, ako ih ima ali niko ne zna da li oni uopste postoje , ucutali su se , nema ih nigde .

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter