Izvor:
17.04.2018 u 18:41
0

MINISTAR PROSVETE OČEKUJE NAPREDAK: Počelo međunarodno PISA testiranje za sve petnaestogodišnjake!

Međunarodno PISA testiranje za sve petnaestogodišnjake u Srbiji počelo je u srednjim školama i trajaće do početka juna. Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu u Beogradu i rekao da u PISA testiranju ucestvuju 222 srednje škole i oko 8 000 učenika i da se testiranje radi elektronski.

On je naglasio da je za kratko vreme urađeno dosta toga, kroz uvodenje finansijske pismenosti, kako bi ovom testiranju pristupili sveobuhvatno. Kaže da očekuje izvestan napredak u odnosu na poslednje PISA istraživanje, ali naglašava da će velike promene biti vidljive tek na sledećem istraživanju, jer će do tada sistemski zakoni početi da "donose plod" , a koji se odnosi na promenu načina rada i učenja i obuke nastavnika.

Po kriterijumima OECD za formiranje reprezentativnog uzorka, izabrano je 222 škole. Uzorkom su obuhvaćene gimnazije, srednje stručne škole, manji broj osnovnih škola, državne i privatne škole iz različitih regiona. U istraživanju učestvuju učenici rodeni 2002. godine.

Osim osnovnih domena: matematičke, jezičke i naučne pismenosti učenici će prvi put raditi i test iz finansijske pismenosti i globalnih kompetencija. Rezultati tesdtiranja biće objavljeni 2019. godine.

U PISA testiranju učestvuje preko 80 zemalja. Razlog ovako velikog odziva je u značaju PISA testa za procenu uspešnosti postojecih obrazovnih politika i reformi i planiranje daljeg unapredivanja obrazovnog sistema. Rezultati otkrivaju kakav je kapacitet učenika da stečena znanja i veštine primene u ključnim oblastima, odnosno, koliko su ta znanja funkcionalna u svakodnevnom životu.

Poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka. Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme. PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.

Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama imali đaci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

Izvor: Tanjug
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter