Izvor: bsc happy portal
05.05.2023 u 13:49
0

MINISTARKA GRUJIČIĆ POVODOM STANJA POVREĐENIH: „Svi ranjeni u pucnjavi u Mladenovcu su ugroženi“ (VIDEO)

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obratila se javnosti o stanju ranjenih nakon  masovne pucnjave u Mladenovcu i iz  beogradske OŠ „Vladislav Ribnikar“.

– Medicina nije zakazala. Veliki broj mojih kolega koji su bili tu, radili su non-stop, sada su otišli na zaluženi odmor, radilo je šest sala istovremeno. Ne pamtimo ovakvo vreme od devedesetih. Dva dečaka iz Tiršove su puštena kući, devojčica je kritično – kaže Grujičić.

OVAKO JE POČEO KRVAVI PIR U MLADENOVCU: Deda ubijenog dečaka neutešan „15 mu grobova iskopali!“

– Dečak i devojčica i zajedno sa nastavnicom su spušteni u manje intenzivnu negu, ali nažalost drugi dečak je u jako teškom stanju. Ima oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje znake pomeranja ruku i nogu, te da tome moramo raditi, a profesorka i devojčica će morati da budu operisane ponovo. Kada je reč o pucnjavi od sinoć, pacijent M.M. imao je površnu ranu grudnog koša i to grudne kosti i kože i trbušne maramice. Nije imao povrede unutrašnjih organa trbuha, jutros je operisan, stabilan. N.N. devojka, 2006. godište, imala je povredu glave i bešike, hematom sa desne strane čeonog temena je odstranjen, nažalost, i pre operacije nije videla na levo oko i tu se zaglavio metak i nju će verovatno čekati još jedna intervencija. M.A, devojka 2005. godište je najteže povređena, imala je dva prostrela sa velikim oštećenjem, velike povrede jetre, bubreg je odstanjen, deo dvanaestopalačkog i debelog creva. Herojsku operaciju su radili moje kolege hirurzi. Mladiću je povređena arterija, ušao je u operaciju u stanju šoka, kolege su zaustavile krvarenje i rešili prelom desne natkolenice. Njemu sleduju dve intervencije. V. N, 2003. godine povrede natkolenice i prepone, biće urađene ortopedske intervencije. S.J. je operisan, operacije su završene u jutarnim setima, nema znake pomeranja nogu ali to može biti prolazno – istakla je ministarka Grujičić.

– Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u celoj akciji, a posebno mojim kolegama koji su sinoć ovde radili neverovatnom brzinom. Prostrelne rane su takve da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba.

U UC je smešteno troje učenika, od kojih je jedan teško povređen, i nastavnica, a u „Tiršovoj“ je troje dece, među kojima devojčica koja je i dalje kritično.

Ministarka je objavila da su u Urgentnom centru, u KBC „Dragiša Mišović“ i u smederevskoj bolnici, smešteni povređeni u masovnoj pucnjavi u okolini Mladenovca.

– Hvala hitnoj pomoći Mladenovca, koji su došli u roku od 10 minuta, njihove 3 ekipe, a posle njih 3 ekipe iz Smedereva koji su takođe brzo došli, a nakon 37 minuta od poziva došlo je 5 ekipa iz Beograda. Čak je i policija rekla prvo je stigla hitna pa tek onda mi. Kolege su napravile pravu trijažu, ali nažalost tri pacijenta su preminula u Mladenovcu, kao i jedan dečak u Orašju. Pokušana je reanimacija, ali ništa nije uspelo, nažalost. Prostrelne rane su takve da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba. Svi su odreagovali dobro. Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spašeni. Preminuli su na licu mesta. Hvala onima koji su učestvovali u razoružavanju ovog mladića, ali i mojim kolegama koji su sve uradili kako treba – rekla je ministarka.

-Sinoć je 8 preminulo, a 13 je zadobilo povrede i da, su svi u životnoj opasnosti- napomenula je ministarka.

Ministarka je obavestila javnost i o stanju dečaka koji je pogođen iz vazdušne puške u Leskovcu.

-Dete  je pogođeno zrnom u grudni koš. Ono je ugroženo jer je zrno pogodilo kritičnu arteriju nakon čega je dečak izgubio litar i po krvi.

– Hvala svima koji su dali krv i pomogli ovim ljudima. Iz zavoda za transfuziju rekli su da su danas dobili preko 1.800 jedinica. To samo pokazuje koliko naš narod u ovim situacijama ima empatije. Apelujem na roditelje, sklonite to oružje. Što se tiče podrške, devet psihijatra je otišlo u OŠ Vladislav Ribnikar, na zahtev direktore te škole da pomogne roditeljima i deci – rekla je ministarka.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter