Izvor: BSC HAPPY
19.08.2023 u 16:13
0

MINISTARKA KULTURE ODGOVORILA NA NAPADE: Pojedini političari iz Sarajeva žele da kompromituju „Heroje Halijarda“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maje Gojković izjavila je danas, povodom napada na film „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića, da je reč o umetničkom delu koje govori o slavnom delu istorije srpskog i američkog naroda.

Prema njenim rečima, svedoci smo brojnih pokušaja manipulacije prethodnih dana i još jedne zloupotrebe filmske umetnosti kako bi se unapred etiketiralo, cenzurisalo i kompromitovalo ovo ostvarenje i poslale politikanske poruke po ustaljenoj matrici.

PREDSEDNIK VUČIĆ U BUDIMPEŠTI: Sastao se sa episkopom budimskim Lukijanom (FOTO)

– I to zbog filma koji je priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu i koji ne može da vređa i ugrozi nikog dobronamernog. Međutim, to je postalo opšte prihvaćeno i naizgled normalno. I zaista je vreme da se kaže „dosta je bilo“ i da se stane u odbranu umetničkog dela i dela istorije koje je bio duboko sakriven, i da se konačno otvoreno kaže da su Srbi spasili američke i savezničke pilote od sigurne smrti od nacističke ruke – navela je Maja Gojković.

– Ponosna sam na to što je film, koji niste gledali, doživeo sličnu sudbinu kao predstava „Golubnjača“ Dejana Mijača koju je gledalo nekoliko stotina ljudi, a partijski komunistički aparatčici revnosno napadali i zabranjivali istim rečnikom i po ideološkom šablonu kao aktuelni sarajevski glasnogovornici samo zato što je prvi put napravljena predstava o jamama u kojima su stradali srpski mučenici. Dosta je bilo. Ovaj film je svedočanstvo o herojskom podvigu i srpskom spašavanju više od 500 savezničkih, uglavnom američkih i britanskih avijatičara od nacista. Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj, u čitavoj okupiranoj Evropi. Ponosni smo na istoriju koju su stvarali naši preci – dodala je Gojkovićeva.

– Ubeđena sam da će, kao i mnogo puta u istoriji, i sada sloboda umetničkog izražavanja i istina prevladati sve ideološke barijere i politikanska saplitanja i da će biti jača od pokušaja da je falsifikuju u cilju potpirivanja tenzija i nerazumevanja – zaključila je ministarka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter