Izvor:
12.10.2016 u 13:56
0

NAJČUVENIJI KRIMINALAC SVIH VREMENA JE IMAO SVOJ PRIVATNI ZATVOR: Đakuzi, diskoteka, prostitutke…

Zamislite šefa mafije u zatvoru koji je prethodno projektovao prema sopstvenoj zamisli. Apsurdna priča, opisana u seriji “Narkosi” na sajtu “Netfliks”, zaista se dogodila u Kolumbiji.

Pablo Eskobar je osmislio zatvor “Katedrala”, sa svim luksuznim “detaljima” u kojima je želeo da uživa ako bude uhapšen: džakuzijem, diskotekom i fudbalskim igralištem, ali i neometanim pristupom prostitutkama i fudbalskim zvezdama.

I najstravstvenije obožavaoce serije “Narkosi” kad-tad obuzme neverica. Narko bos koji gradi sopstveni zatvor? Mora da je u pitanju holivudska sklonost ka preterivanju! Međutim, istina je da je serija zasnovana na činjenicama.

Kako su kolumbijska vojska i američka Agencija za suzbijanje droge (DEA) osamdesetih godina prošlog veka sve više stezale obruč oko Kralja kokaina, Eskobar je pokušao da izvrši pritisak na vlasti bombaškim napadima u Medeljinu i otmicama poznatih ličnosti. Kolumbijski predsednik je bio toliko očajan da je u tajnosti počeo da pregovara sa Eskobarom, koji se u to upustio jer je potera bila toliko intenzivna da je očekivao da će biti uhapšen “protiv volje” i izurčen SAD.

Zaštita Pabla Eskobara od SAD

Predsedniku je ponudio sledeće: predaće se i dobrovoljno odslužiti petogodišnju kaznu zatvora, ali pod tri uslova: prvo, kolumbijski ustav će biti izmenjen kako bi se onemogućilo izručenje kolumbijskih zločinaca SAD. Drugo, njegov najžešći neprijatelj general Maza podneće ostavku i treće: sam će projektovati i izgraditi svoj zatvor, na mestu koje odabere. Naravno, čuvare će sam birati.

Cilj ovog sporazuma bilo je popravljanje predsednikovog ugleda posredstvom privremenog mira i zaštita Pabla Eskobara od SAD. Vlada je, međutim, imala drugi plan: prvo će udovoljiti Eskobarovim zahtevima, a potom će ga premestili u drugi kolumbijski zatvor.

Eskobar je sebe video kao pobednika: bacio se u potragu za pogodnom lokacijom, koju je našao na brdu nedaleko od rodnog grada Envigada, usred ogromne guste šume koja je veći deo godine obavijena gustom maglom, što je agentima kolumbijskih i američkim vlasti trebalo da onemogući da ga špijuniraju.

"Katedrala" imala košarkaški i fudbalski teren, kockarnicu, bilijar-salu…

Nakon toga je sagradio zatvor prema soptstvenim standardima. “Katedrala” (La Catedral), poznata i kao “Klub Medeljin” i “Hotel Eskobar”, imala je košarkaški i fudbalski teren, kockarnicu, bilijar-salu, veštački vodopad, helidrom i veliku kućicu za lutke za Eskobarovu ćerku, jer će mu porodica redovno dolaziti u posetu.

U spaćoj sobi je bio krevet koji se okreće i džakuzi. Zatvor je bio i centar za zabavu pripadnika narko-kartela: tu su organizovane žurke (ponekad i svadbe), a pored Eskobarovih prijatelja, u zatvor su krijumčareni Eskobarovi prijatelji fudbalske zvezde i prostitutke. U “Katedrali” je bilo alkohola i kokaina u velikim količinama, a Eskobarovi neprijatelji su ovde dovođeni, mučeni i ubijani.

"Sikariosi" u bokalima krijumčarili milione

Dok se šef mafije baškario u luksuznom zatvoru, vođe njemu potčinjenih kartela plaćale su visok porez. Eskobarovi “sikariosi”, plaćene ubice, navodno su u bokalima za mleko prokrijumčarili u zatvor jedan milion američkih dolara.

Eskobar je ovde proveo malo više od godinu dana. Upravo kada je vlada planirala da ga premesti u drugi zatvor, pobegao je sa svojim plaćenim ubicama kroz šumu. Posle toga je još godinu dana bio u bekstvu, pre nego što su ga kolumbijski policajci drugog decembra 1993. ubili prilikom pokušaja hapšenja.

Posle njegove smrti zatvor je prešao u vlasništvo kolumbijske vlade, a od 2007. se na ovom mestu nalazi starački dom koji vode monasi Reda Svetog Benedikta.

Blic.rs
Foto: RT

“Mnogo toga se promenilo”, kaže jedan od oko 50 stanara Rodrigo de Hezus Rivera. Nekada su ovde živeli “veoma zli ljudi”, a sada “nam je ovde kao na nebu, mirno i tiho”.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter