Izvor: Kurir.rs
20.11.2023 u 07:41
0

NAVRŠAVA SE TRI GODINE OD SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: „Narod i njegovi bliski saradnici pamte ga kao pomirljivog čoveka koji je stalno mislio o Srbima na KiM“

Patrijarh srpski Irinej upokojio se na današnji dan pre tri godine u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" od posledica koronavirusa. Narod i njegovi bliski saradnici pamte ga kao pomirljivog čoveka koji je stalno mislio o Srbima na Kosovu i Metohiji i isticao značaj porodice. Bio je izuzetno posvećen završetku Hrama Svetog Save na Vračaru, kako je isticao, "na ponos ne samo Srbima i Srbiji već i širom hrišćanskog sveta", gde je i sahranjen po sopstvenoj želji.

Proveo je na tronu niške eparhije 35 godina, a 2010. godine izabran je za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

– Obnovio je na stotine crkava i manastira. Nikada u novijoj istoriji Srbije nije bilo jačeg odnosa države i crkve nego li za vreme patrijarha Irineja. Bio je zagovornik toga da nema istinskog napretka otadžbine bez zajedničkog rada crkve i državnih organa. Poseban akcenat u svom radu je stavljao na značaj porodice. Nikada neću zaboraviti kada je kazao da nema lepšeg prizora nego kada na ulici vidi par koji šeta decu – priča teolog Miloš Stojković, prenose mediji.

GODIŠNJICA SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Meštani njegovog rodnog sela obeležiće je na poseban način

– Pratio je sve radove na Hramu Svetog Save, divio mu se stalno. Bio je i profesor bogoslovije u Prizrenu, živeo je sa Srbima na Kosovu i Metohiji u teškim vremenima, a posebnu pažnju je pridavao opstanku našeg naroda tamo, ali i rešavanju problema unutar crkve. Nije se libio da kaže ko nije dobro radio, bio to vladika ili sveštenik, smatrao je da svako treba da snosi odgovornost i da niko ne sme da svoja nedela krije iza mantije – kazao je Stojković.

Rešavao je nesuglasice u dijaspori gde ih je bivalo među vernicima.

– Bio je pastir, misionar, rodoljub, neko na koga možemo biti ponosni – ističe Stojković.

Narodski čovek

Poštovao sve vere i nacije

Stojković kaže da patrijarh Irinej nikada nije menjao broj telefona, čak ni kada je preuzeo vođenje SPC:

– Važio je za narodskog čoveka. Voleo je i poštovao ljude bez obzira na veru i naciju, a imao je i dobru komunikaciju u hrišćanskom duhu sa svim tradicionalnim i drugim verskim zajednicama u Srbiji. Uvek je podsećao na činjenicu da je bog ljubav i da stoga, bez obzira na razlike, moramo poštovati i voleti jedni druge, jer tako iskazujemo ljubav i prema samom gospodu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter