Izvor:
01.06.2017 u 15:50
0

NEMA VIŠE PENZIJA ZA POKOJNIKE: Matična knjiga umrlih automatski se prosleđuje sudovima i PIO fondu!

Puna primena Zakona o opštem upravnom postupku koji predviđa da građani mogu da dobiju dokumenta na "jedan klik", počinje sutra.

Ovim zakonom je predviđeno da se upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski prosleđuje sudovima i Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), tako da će država odmah prestajati sa isplatama penzija i po tom osnovu neće više imati gubitke .

Prestankom tih isplata i građani će biti pošteđeni problema oko vraćanja penzija sa kamatama, jer mnogi nisu znali da i PIO fond posebno treba da obaveste o nečijoj smrti pa su nastavljali da primaju penzije.

Punom primenom ovog zakona, od 1. juna 2017. i svaka promena u matičnim knjigama umrlih biće oslikana i u jedinstveni birački spisak građana.

Procenjuje se da će ovim zakonom godišnje da se uštedeti čak 6,7 miliona papira.

Ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić izjavila je ranije da se poslednjih nekoliko meseci radilo na povezivanju šest osnovnih baza podataka koje imaju 80 odsto podataka građana, kao i na procesu prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik, kako bi sve moglo da se poveže.

Kada se povežu dokumenti Matičnih knjiga, MUP-a, Poreske uprave, PIO fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja, šalterski službenik moći da se uloguje na portal eUprave i kada ukuca ime i prezime, automatski će povlačiti sva dokumente iz baza podataka, što praktično znači da će odmah građanima moći da daje izvod po koji su došli.

Izvor: Novosti.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter