Izvor:
31.10.2016 u 17:35
0

Neprijatno iznenađenje za sve – uvodi se porez na kućne ljubimce: Hoće li i kod nas vlasnici životinja plaćati globu od 100 evra?

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine da plaćaju za svoje ljubimce porez državi, a na društvenim mrežama već se povela diskusija o tome da je slična stvar moguća i u Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekim državama u okruženju.

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine plaćati porez, odnosno taksu za svoje kućne ljubimce državi i to u iznosu od 100 evra. Naime, država planira do toga datuma da donese Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni deo tog predloga. Da li će ova inicijativa dobiti zeleno svetlo i postoji li mogućnost da se, nakon Hrvatske slična inicijativa pojavi i u Srbiji i Bosni videće se narednih dana i meseci, tek na društvenim mrežama već se povela diskusija o neophodnosti zaštite životinja na neki drugi način, a ne uvođenjem poreza koji će pasti na teret onih koji brinu o životinjama.

Javna rasprava o predlogu zakona je završena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvek objedinjuje komentare. Ukoliko se država odluči da uvede ovaj porez, on bi mogao da zahvati oko 350.000 ljudi, koliko je registrirano vlasnika pasa.

Branka Buković-Šošić, načelnica Odeljenja za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da treba da osiguraju kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca.

Ovakvo rešenje podržavaju i druga udruženja za zaštitu životinja. Tako je udruženje “Prijatelji” životinja na svojoj internet stranici objavila da podržava uvođenje takozvanog poreza na pse i da su podržali predlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo.

Ambrožić se pozvao na primere Austrije i Nemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva finansija, a ne poljoprivrede.

Udruženje smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo “do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti za njih.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter