Izvor: kurir
22.04.2024 u 13:35
0

NOVI SRPSKI DRON „KOMARAC 1“ EFIKASNO UNIŠTAVA BORBENA VOZILA I TENKOVE: U proizvodnji još dve UBOJITIJE letelice!

U okviru združene taktičke vežbe "Vihor 2024", po prvi put smo imali priliku da vidimo razorno dejstvo dronova domaće proizvodnje. Na Pešteri je prikazano oko 30 različitih besposadnih letelica, a među njima i srpski dron-kamikaza ili "jedini komarac".

O tome koliko je ova inovacija značajna za srpsku vojsku govorio je za Kurir televiziju dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane.Taj proizvod, komarac 1 je rezultat naše kreacije na osnovu lekcije koju smo naučili na osnovu urkajinskog sukobga gde je takva vrsta oružja potpuno promelila filozofiju borbenih dejstava. U jedno vrlo kratkom, ekspresnom roku, vojnoteničkih institut je razvio sistetm.

 

Proizvedena je potrebna količina od strane teleoptika i krušika. Završena su ispitivanja što mehanička što terenska. Izvršena je obuka operatera – svih timova, ne samo onih koji su vodili dronove, već i onih koji su ih prevozili i pripremali za dejstvo- To je sv uspešno primenjeno na vežbi i to u vrlo složenim uslovima – rekao je Miloradović i dodao:- Znači, on je dejstovao sa nekih 85% pogodaka po snegu, po vrlo jakom vetru, i po izmaglici. U principu smo veoma zadovoljni kako taj projekat napreduje do sad. A pored ovog drona u planu je i realizacija izrade Komaraca 2 i 3.

ZEMLJOTRES POGODIO SRBIJU: Treslo se u blizini ovog grada

Nаmenа оvih drоnоvа „Komarac“ је da se na tom najnižem taktičkom nivou omogući da se uspešno uništavaju objekti od laki borbenih vozila, pa do glavnih borbeni tenkove i ovih većih i bolje utvrđenih objekata. „Komarac 1“ je prvi iz te generacije i on može da uništi svojom bojevom glavom laka borbena vozila i pešadiju oko tih vozila, dejstvujući svojim fragmentima, a može i da uništi tenkove napadom na najosetivije mesto. Sledeća dva Komarac 2 i 3 će biti veći i moćniji dronovi, sa znatno većim bojevim glavama, sposobni da unište i glavne borbeni tenkove u frontalnom napadu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter