Izvor: Tanjug
09.03.2024 u 11:57
0

„PUTIN LANCETA NIKOM NIJE DAO, ALI MI IMAMO OSICU I KOMARCA“: Vučić o srpskim dronovima kamikazama – do kraja godine biće ih 5.000

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Vojnotehničkom institutu prototipove dronova samoubica koji se koriste u eksperimentima i istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica.

Govoreći o ruskom „Lansetu“, Vučić je rekao da je to relativno jeftino ali ubitačno oruđe

„Lanset Putin nikome nije dao. Mi ono što nam je dostupno gledamo, i „osica“ je ono što podseća na njega. On to nije dao čak ni Belorusiji. Dao im je nuklearno oružje, ali nije Lanset. Ne da nikome transfer tehnologije za Lancet. Zato što je to relativno jeftino, a ubitačno oruđe“, istako je predsednik.

On je dodao da naša „osica“ podseća na „lanset“.

„Lagan, brz, relativno jeftin. To je ono što mi radimo. Mi ćemo prvo da krenemo sa „komarcem“ i imaćemo 5000 komaraca pre kraja godine. Krušik će sve svoje mine da isporuči, koje idu na njih. 5000, onih koji mogu da nanesu ozbljinu štetu i lako opklopljenim vozilima i pešadiji neprijateljskoj. I unosi haos u neprijateljske redove“ – rekao je Vučić.

VUČIĆ O UVOĐENJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: Trajaće tri meseca, za one koji hoće dobrovoljno, šest ili devet meseci

Vučiću su pokazali više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron „Komarac1“. „Cilj je da imamo 5.000 dronova Komaraca“, naveo je Vučić. On je dodao da Krušik radi bojeve glave za dronove. Predsednik Srbije je na vojnom prikazu u Nišu rekao da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu „Komarac“.

Vučića je interesovalo i da li će se do septembra u vojsci pojaviti bespilotna letelica „Vrabac“ bombarder čija namena je izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava. Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice „Pegaz“ koja je ušla u u naoružanje Vojske Srbije.

Predsednik je zamolio razvojne timove da ubrzaju sa razvojem bespilotnih letelica i naglasio da će država uložiti još više novca kako bi se još više ljudi angažovalo da bi se letelice pojavile u arsenalu Vojske Srbije do kraja godine.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter