Izvor:
02.08.2018 u 14:02
0

OPAKA ZARAZA: Afrička svinjska kuga u Rumuniji ubila 49.000 životinja, a širi se sve brže!

U Rumuniji je od početka godine zbog agresivnog širenja afričke svinjske kuge ubijeno više od 49.000 svinja, a registrovana su 524 slučaja izbijanja bolesti, od kojih 521 u domaćinstvima i tri u privrednim subjektima, saopštile su nadležne rumunske veterinarske vlasti.

Predstavnici Nacionalne sanitarne veterinarske uprave (ANSVSA) rekli su da je u Rumuniji od 9. juna ove godine zabeležena "veoma agresivna evolucija svinjske kuge".

Predsedavajući ANSVSA Geronimo Raduku Brančesku rekao je da je u celoj zemlji od početka godine usmrćeno 49.815 svinja, da je pogodjeno 14 lokacija na severo-zapadu i 80 na jugo-istoku zemlje, gde je trenutno najozbiljnija situacija u okrugu Tulča, preneo je danas rumunski poslovni portal.

– Juče je bilo godinu dana od izbijanja svinjske kuge u Rumuniji, koja se sporo razvijala u severo-zapadnom delu zemlje gde i danas imamo pod kontrolom sve pogođene lokacije. Ali, od 9. juna evolucija je veoma agresivna u jugo-istočnom delu Rumunije, i dolazi iz prirodnog rezervata Delta Dunava, što je eksplozivna situacija koja generiše stanje epidemije – rekao je Brančesku na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Zvaničnici su rekli da su rumunske vlasti preduzele mere za nadzor, kontrolu i suzbijanje širenja bolesti.

Rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea zatražio je sredinom jula u Briselu finansijsku pomoć za rumunske poljoprivrednike koji trpe gubitke zbog afričke kuge i drastičnih mera neophodnih za njeno suzbijanje, preneli su rumunski mediji.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter