Izvor: BSC HAPPY/RTS
31.07.2023 u 19:37
1

ŠIRI SE AFRIČKA KUGA! Do sada potvrđena u 32 opštine u Srbiji!

U Srbiji je do danas afrička kuga svinja potvrđena na ukupno 1.154 gazdinstva na teritoriji 32 opštine.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da se od petka, 28. jula do danas afrička kuga svinja pojavila na oko 150 farmi, kao i da su slučajevi potvrđeni u Vojvodini, Beogradu, centralnoj i istočnoj Srbiji. Do sada je urađeno 314.042 kontrola u gazdinstvima, kažu u Ministarstvu.

Do petka je eutanazirano oko 18.000 svinja. Afrička kuga svinja pojavila se u maju u Mrčajevcima, u okolini Čačka, a već duže vreme je ima u delovima istočne i jugoistočne Srbije. Reč je o zarazi koja pogađa domaće i divlje svinje.

Virus koji izaziva ovu bolest nije opasan po zdravlje ljudi, ali utiče na privredu zemalja u kojima se pojavi. Područja pogođena afričkom kugom svinja trpe ozbiljne finansijske gubitke zbog uginuća životinja, ograničenja izvoza životinja i mesa, kao i troškova za mere kontrole.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠIRI SE AFRIČKA KUGA! Do sada potvrđena u 32 opštine u Srbiji!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter