Izvor: happybsc
19.08.2023 u 11:18
0

SKADAR NIJE ALBANSKI: Turci su ga još 1924 predali crnogorskom kralju Nikoli Petroviću(VIDEO)

24. aprila 1913. godine crnogorska vojska oslobodila je Skadar od viševekovne turske okupacije, čime je praktično i okončan Prvi balkanski rat i borbe za oslobođenje Skadra započete 9. oktobra 1912.U borbama za oslobođenje Skadra učestvovalo je 35.600 vojnika i oficira raspoređenih u 8 brigada, sa 36 bataljona i 74 topova, kao i pomoćne snage raspoređene u 17 bataljona sa 32 topa.

OD TURIZMA OVE GODINE 3 MILIJARDE EVRA U BUDŽETU! Strani turisti ostavljaju basnoslovne sume

Poginulo je preko 10.000 vojnika. Nažalost, zahvaljujući odlukama velikih sila Skadar ikad nije pripadao onom ko ga je osvojio.. To se desilo samo nama, iako se godinama unazad postavlja pitanje zašto  Zato što se u istoriji ratovanja za jedan grad, nikada nije desilo da jedna vojska osvoji taj grad ili oblast od druge zaraćene strane (u ovom slučaju Turske), a da nakon toga po oslobađanju isti taj grad pripadne nekoj trećoj strani (u ovom slučaju novonastaloj državi Albaniji).

@sasa_stojkovic♬ Oi kosovo, kosovo – косово – Serbian song – Konevets Quartet

Stoga su politički i vojni predstavnici obe države, Srbije i Crne Gore, postigli sporazum 21. februara 1913. da se formira tzv. primorski kor srpske vojske, jačine oko 30.000 vojnika sa 41 topom, 20 mitraljeza i 4 aviona, pod komandom đenerala Petra Bojovića i načelnika štaba Živka Pavlovića, kao pomoć crnogorskoj vojsci za konačno oslobađenje Skadra.

Wikipedia prinscreen

19. marta velike sile uputile su demarš Srbiji i Crnoj Gori, sa zahtevom da prekinu opsadu Skadra i povuku svoje snage do konačnog rešenja pitanja Skadra, a koje će biti rešeno na tzv. Londonskoj konferenciji. Iako su u Crnoj Gori kategorički bili protiv ove odluke, ona je na Londonskoj konfernciji i potvrđena. Crna Gora se zvanično povukla sa Skadra 27 aprila iste godine.

I danas 110 godina posle, neke velike sile i neki tuđi interesi pokušavaju da uzmu otmu ili pak nepriznaju da je neka teritorija naša. I sada kao i onda kralju Nikoli Petroviću preti se piše. Veliki  ucenjuju i postavljau ultimtume. Jer nažalost uvek i zauvek nad ovim prostorimanjihovi apetiti nikada neće prestati

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter